Районна прокуратура – Пловдив привлече като обвиняеми и задържа двама мъже за отглеждане на канабис в нарколаборатории в Клисура и с. Звъничево. Като обвиняеми са привлечени двама мъже с инициали

И.М., на 46 г., и С.С., на 39 г., за това че са отглеждали растения от рода на конопа – канабис, без надлежно разрешително, което е в нарушение на установените от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите правила – престъпление по чл. 354в, ал. 1 от Наказателния кодекс, съобщиха от пресцентъра на Районна прокуратура.

За И.М. обвинението е, че отглеждал 675 растения канабис в бившия мебелен завод в Клисура, а за С.С. – 47 растения канабис в помещение в с. Звъничево, област Пазарджик. Двете нарколаборатории са разкрити от служители на ОД на МВР – Пловдив – РУ – Карлово, като действията по разследването са съгласувани с Районна прокуратура – Пловдив.

Нарколабораторията в бившия завод в Клисура е била модерно оборудвана и замаскира, снабдена с осветителна, вентилационна, поливна и отоплителна система. В помещението са били отглеждани 675 растения канабис, открита е била и суха листна маса - марихуана. Намерени са уреди за измерване на влажността и температурата.

Лицата, които са отглеждали растенията на двете места Клисура и Звъничево са били свързани. Помещението в Звъничево се намира в жилищна сграда. При претърсване там са били открити общо 47 растения канабис в напреднал стадий на растеж.

И в момента по досъдебното производство се извършват активни действия по разследването – разпити на свидетели, назначаване на експертизи, оглед на веществени доказателства и други.

Двамата обвиняеми са задържани за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Предстои Районната прокуратура да внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо тях.

По делото се издирват и други двама мъже, съпричастни към отглеждането на растенията.