Расте броя на задържаните за разпространение на наркотици в района След като директорът на пловдивската полиция Йордан Рогачев обяви, че инициира социално-отговорна кампания „Да пазим децата!“, с която служителите на реда приоритетно се ангажираха със сигурността на ученици и възпитаници на учебните заведения, разположени на територията на областта, ОДМВР Пловдив изнесе обобщените резултати от спец опарациите по линия „Антидрога“ сред подрастващите.

В района на Карлово и Сопот расте броя на задържаните за разпространение на наркотици, които са на възраст между 15 и 17 години. За сравнение в Пловдив, органите на реда в областния град отчитат по-ниска възрастова граница -13-14 годишни.


От началото на годината до момента са образувани 48 досъдебни производства по линията, а задържаните лица са 56. С 39 от случаите са били ангажирани районните прокурори, а Окръжна прокуратура е отработила 9 от производствата. В резултат на засиления полицейски контрол, който цели пресичането на продажба и употреба на наркотични вещества след подрастващите са повдигнати обвинения на 25 лица.

С връщането на учениците в училище, полицията в областния град отново е зачестила проверките и зорко бди за установяване на лица, извършващи престъпната дейност.

От първи септември до момента под надзора на прокуратурата са били образувани 12 досъдебни производства, като 8 от тях са за притежание, а 4 за нарко разпространение сред подрастващите.

Задържаните лица са 15, като от тях 11 са малолетни и непълнолетни.

Употребата на психоактивни вещества продължава да е един от най- острите проблеми пред обществото.

Независимо от социалния статус, образованието и материалната осигуреност, никой не е предпазен от сблъсък с тях. Най-уязвими са децата, особено в тийнейджърската възраст, когато се утвърждават като личности.

Ст. Комисар Йордан Рогачев е категоричен, че полицията продължава с ежеседмичните акциии "Антидрога", които служителите на реда провеждат на територията на учебните заведения и районите около тях и допълва, че здравето и живота на децата могат да бъдат опазени и гарантирани само с активна социална ангажираност.