Районна прокуратура Карлово прекрати досъдебното производство срещу Петър Маринов за възпрепятстване на полицейска операция, научи KarlovoPress.com. Причината за прекратяването - няма основание за това.
Припомняме, че 19-годишният студент Петър Маринов побягна по верме на специализирана операция за наркотици, защото не разпознал служители на реда. Около 20.30 часа на 22-ти март миналата година полицаите в РУ Карлово Минчо Арбов, Васил Балемезов, Илиан Дамянов и Йордан Гешев се движили със служебен автомобил без отличителни знаци в града. Трима от тях не били с униформи, а с цивилно облекло. Те забелязали човек, облечен с тъмен суитшърт, с качулка на главата и слънчеви очила. Мъжът държал телефон в ръката си и видимо пишел на него. Според показания на полицаите младежът поглеждал към спрения наблизо друг полицейски автомобил “КИА“ на пътна полиция. Полицейските служители решили, че Петър Маринов е съмнителен. Единият от тях в цивилно облекло се представил, показвайки служебната си значка. Маринов това време бил с поставени слушалки, слушал музика и си пишел с негов приятел от САЩ. Младежът само леко вдигнал глава, погледнал значката, а след това казал: „Ааа полиция“. Междувременно и останалите полицейски служители слезли от автомобила и тръгнали към Петър. Младежът се обърнал и побягнал в посока музей „Васил Левски“. Настигнали го малко преди градинката пред музея. Там единият полицай му препречил пътя. Маринов не изпълнил даденото му разпореждане да постави ръцете си зад гърба, за да му бъдат поставени белезници. Той продължил да оказва съпротива като в един момент ухапал по десния крак единият полицай. При извършения личен обиск у Маринов не са намерени наркотични вещества или други забранени от закона предмети. При задържането му той получил повърхностни травми на лицето, главата и тялото.
В хода на досъдебното производство става ясно, че реакцията на Маринов да побегне, когато цивилни полицаи са поискали да го проверят, е била породена именно от страха му, не съзнавайки, че четиримата мъже, насочили се към него са полицаи. Младежът е бил бит и задържан от полицията на 22-ти март м.г. Петър Маринов по-рано пребори в съда заповедта за ареста му. Постановлението на Районна прокуратура за прекратяване на досъдебното производство е от 16-ти декември 2019-та година. Никой не го обжалвал в законния срок и то вече е окончателно.