Окръжна прокуратура Пловдив повдигна обвинения на 33-годишен мъж с инициали Е.Ц. от карловското село Столетово за извършване на нерегламентирана банкова дейност и притежание на огнестрелно оръжие и боеприпаси, без надлежно разрешително. Това бе съобщено от пресцентъра на прокуратурата.

Мъжът е извършвал незаконна лихварска дейност под прикритието на заложна къща, регистрирана на името на 29-годишна жена, с която живеел на семейни начала, като давал парични заеми срещу лихва в размер между 20% и 40 %.

Мъжът е привлечен към наказателна отговорност за това, че в периода от началото на 2017-та година до месец юни 2020-та в Столетово, е извършвал по занятие банкови сделки /даване на заеми срещу лихва в общ размер на над 30 000 лв./, без съответно разрешение, като с дейността му са били причинени на заемополучателите значителни вреди, а той е придобил значителни неправомерни доходи – престъпление по чл. 252, ал. 2, вр. ал.1 от НК.

Спрямо него е повдигнато и обвинение за това, че на 21.07.2020 г., в с. Столетово, обл. Пловдивска, е държал, без надлежно разрешително огнестрелно оръжие /пистолет/ и боеприпаси за него /10 бр. патрони/ - престъпление по чл. 339, ал. 1 от НК.

До момента са извършени множество процесуално-следствени действия, включително, претърсвания и изземвания, разпити на свидетели и приобщаване на писмени и веществени доказателства. Установени са били повече от 40 човека, които са вземали пари на заем от Е.Ц. в размер на от 100 до 1000 лв. Част от тях са били заплашвани и с физическа разправа, в случай на закъснение на връщане на сумите, заедно с уговорените лихви. При последвало претърсване в дома му е била открита сумата от близо 27 хиляди лева, незаконно притежавано оръжие и боеприпаси, както и множество вещи, имащи пряко отношение към разследването, сред които списъци с имена на длъжници и компютърни конфигурации.

Обвиняемият е задържан с постановление на наблюдаващия прокурор за срок от 72 часа, в рамките на които ще бъде внесено искане до съда за вземане спрямо него на мярка за неотклонение „Задържане под стража“.