Последовател на „Свидетели на Йехова” осъди община Карлово за наложена му незаконна глоба Последовател на „Свидетели на Йехова” осъди община Карлово за наложена му незаконна глоба. Той бил санкциониран за раздаването на религиозна литература, което е забранено в Наредбата за обществения ред на общината. След това обаче актът бил отменен от Карловския районен съд, защото въпросната наредба противоречи на националното законодателство и Европейската конвенция за защита на правата на човека, които гарантират свободата на избор на вероизповедание.
По обяд на 20 август 2016 г. момчето било засечено да стои до подвижен стелаж с безплатна религиозна литература, върху който бил поставен надпис „Искате ли да знаете повече за Библията?“. Част от минувачите проявявали интерес, задавали въпроси и си взимали от книгите. Служителите на реда преценили като случката като забранена религиозна пропаганда и отвели младежа, който по онова време още бил ученик, в полицията. Там той престоял два часа, след това бил пуснат и глобен с 200 лв. Когато се прибрал, бил силно притеснен.
Разказал на майка си какво се е случило, тя му купила успокоителни и се опиталата да му обясни разликата между престъпление и административно нарушение. Момчето обаче повтаряло, че се чувства като престъпник. Случилото се станало известно и в училището му и по думите на младежа съученици и дори един учител му се подигравали.
Той наел адвокат и оспорил наказателното постановление. След като то било отменено, завел друго дело срещу община Карлово, с което настоявал да му бъдат възстановени 600-те лв., платени на адвокат в процеса по обжалване на глобата.
Поискал и 300 лв. като компенсация за преживените душевни травми. Със свое решение от 4 декември обаче Пловдивският административен съд определя обезщетението на неимуществените вреди на само 100 лв. Адвокатският хонорар трябва да бъде платен изцяло. Решението подлежи на обжалване пред ВАС. /Марица.бг