Продължават да се прилагат активните превантивни мерки за предотвратяване на престъпления и закононарушения на обслужваната от пловдивската дирекция на МВР територия.
В рамките на полицейските действия днес бяха поредна специализирана операция с фокус малките и отдалечени населени места в Община Карлово. Акцията се осъществи с участието на служители от районното управление в подбалканския град, пловдивския сектор „Специализирани полицейски сили“ и жандармерията.
Планираните проверки имаха за цел пресичане на битовата престъпност и всички видове незаконни дейности, сред които контрабанда с акцизни стоки, употреба и разпространение на наркотици, престъпления против горското и селското стопанство.
Засилен контрол бе извършен и по отношение на пътната безопасност, както и за спазване на разпоредбите, свързани с българските лични документи и адресна регистрация и Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия.
Към 14 часа смесените екипи са действали на територията на карловския квартал „Сушица“, Баня и селата Розино, Христо Даново, Столетово, Соколица и Слатина.
Общо са били проверени 229 лица и 176 моторни превозни средства. С технически средства за употреба на алкохол са изпробвани 34 водачи, а други трима – за употреба на наркотични вещества.
За констатирани нарушения на ЗДвП са съставени 5 акта и издадени 49 глоби с фиш. Други 12 акта са на основание Закона за българските лични документи.
Административно отношение е било взето и по повод установени нередности в общо 18 търговски обекта, като предстои документите да бъдат изпратени на съответните компетентни институции.
В три от общо 19 частни адреса са открити около 15 кубика незаконен дървен материал. По два от случаите са съставени актове от инспектори от Регионална дирекция по горите, а по третия се води досъдебно производство в РУ-Карлово.
Досъдебно производство е образувано и във връзка с иззети незаконно притежавани ловна пушка и боеприпаси от къща в квартал „Сушица“.
Предварителна проверка за съхранение на малко количество безакцизен тютюн е започната срещу жител на Соколица.
До приключване на акцията в обхвата й ще влязат и Карлово, Калофер, Васил Левски, Марино поле и Ведраре.