Отложиха за края на октомври делото срещу Тошко Тодоров

С бурни аплодисменти бе посрещнат в съдебна зала Тошко Тодоров, обвинен от гръцките власти за трафик на мигранти. Спрямо него е издадена Европейска заповед за арест, според която Тодоров трябва да бъде предаден на гръцките власти.

Днес Тодоров се изправи пред Окръжен съд, където магистратите трябваше да решат, дали мъжът да бъде екстрадиран в Южната ни съседка. Той отказа доброволно да се предаде.

Припомняме, че Тодор Тодоров е работил като международен шофьор. През 2019 година той е собственик на кемпер, който обаче обявил за продажба. На телефонния му номер позвънил мъж от Плевен с желание да закупи превозното средство. Въпросният господин пристигнал със свой „колега“ италианец. Тримата посетили нотариус, кемперът бил прехвърлен и Тодор забравил за съществуването на превозното средство.

В съдебното заседание защитата на Тодоров представи редица доказателства за невинността на клиента си. Адвокат Гънчо Гънчев депозира договора за покупко – продажбата на кемпера, както и служебна бележка от работодателят на Тодоров, че на въпросните дати на престъплението, той е бил на работа.

Адвокат Кънчев направи искане от съда, да бъде отново преведена заповедта на български език, тъй като на места трудно се разбира мотивът за екстрадиране. Поискано бе още да бъде направена справка от Гранична полиция за пътуванията на Тодоров извън страната и справка от МВР за дерегистрацията на кемпера.

Защитата настоя Окръжен съд да изиска гаранция от гръцкото министерство на Правосъдието, че при евентуална присъда спрямо Тошко, то той да изтърпи наказанието си в България.

В крайна сметка съдебният състав уважи почти всички искания, с изключение на повторният превод на заповедта. Окръжен съд обаче разпореди, всички представени днес доказателства да бъдат изпратени на гръцките власти. Освен това магистратите ще изискат справки за задграничните пътувания на Тодоров, както и кои са собствениците на кемпера през 2019 година.

Така делото бе отложено за края на октомври. След два дни обаче, Тодоров отново ще се изправи пред съда. Той ще обжалва пред Апелативен съд наложената му мярка задържане под стража.

След заседанието стана ясно, че единствената улика срещу Тодоров се оказват двата талона на кемпера, в които е вписано неговото име. Това разказа пред журналисти защитникът му.

Обвиненията са за участие в престъпна дейност, свързана с транспортиране и спомагане на чужди граждани за преминаване незаконно на територията на Гърция. Освен това Тодоров е обвинен, че е осигурил престоя на 28 мигранти на територията на Южната ни съседка.
„Производството в Окръжен съд касае основателността на Европейската заповед и дали следва да бъде уважена. Колегите в Гърция ще установят дали има Тодоров съпричастност към престъплението”, каза пред репортери прокурор Димитър Молев.

Ако Тодор бъде признат за виновен в Гърция, той може да получи по 8 години затвор за всеки заловен мигрант или 224 години лишаване от свобода.