Осъдиха 41 годишен от Христо Даново на 3 месеца затвор и 10 000 лева за нарушаване на карантина По досъдебно производство на Районна прокуратура-Пловдив е осъден 41 годишен мъж от карловското село Христо Даново, съобщиха от пресцентъра на съда. Той е признат за виновен за това, че на 10.09.2021 г. в селото е нарушил мерки, издадени против разпространяването на заразна болест по хората - COVID-19 - предписание за поставяне под карантина на РЗИ-Видин, и е напуснал посоченото място за пребиваване.

Престъплението е квалифицирано по чл. 355, ал. 2, вр. ал. 1, вр. чл. 54, ал. 1 от Наказателния кодекс.
Районен съд-Карлово е наложил на мъжа наказание от 3 месеца лишаване от свобода при първоначален „строг“ режим и глоба от 10 000 лева.


Установено е било, че на 6 септември 2021 г. мъжа се връщал от Германия, като преминал през ГКПП-Видин. Той пътувал с лек автомобил. При влизане в страната служители от РЗИ-Видин му издали предписание за поставяне под карантина за срок от 10 дни. На 10 септември 2021 г. полицейски служители установили, че лицето не е спазил карантината, като посетил хранителен магазин в Христо Даново.


Обвиняемият е признал вината си. Той е осъждан. Споразумението е одобрено от Районен съд-Карлово.