Административен съд Пловдив отмени решението на Карловския районен съд и заповедта за задържане на 19-годишния Петър Маринов, който на 22 март остана с белезници в Районното в Карлово в продължение на няколко часа. Тогава той бе задържан при специализирана полицейска акция в града за наркотици. В мотивите на решението Административният съд определи действията на служителите на полицията, участвали в задържането на Петър, като „полицейска провокация“. Според съда в този случай поведението на полицейските служители е било насочено към предполагаемо неправомерно поведение, като тяхната намеса е довела до извършване и на последващи правонарушения. Липсват обаче каквито и да било данни, че задържането на Петър Маринов е обосновано с оглед постигане на целите на задържането.
"Доволен съм съм от решението на съда, заведох това дело, за да не се повтарят подобни нелепи инциденти с други граждани, коментира за KarlovoPress.com Петър Маринов. Не можех да възприема това, което се случи с мен онази вечер, и очаквах справедливост, каза още той.
На 22 март около 19.30 часа Петър бил в района на игрална зала в града, носил суичър, качулката била на главата му. Въпреки че било тъмно, той бил със слънчеви очила и чатил на телефона си. Наблизо имало полицейска кола. След минута-две младежът тръгнал по улица „Гина Кунчева“.
Полицаите обаче го възприели като подозрителен, настинали го, обградили го и му поискали документите. Един от тях показал служебна карта и казал "Полиция". „А, полиция!“, извикало момчето и хукнало да бяга. Когато полицаите го застинали до градинката край музей „Васил Левски“, го повалили на земята, сложили му белезници, а Петър оказал съпротива. Той дори ухапал по бедрото полицая, който го повалил на земята. На място била издадена заповед за задържане за 24 часа и младежът бил щателно обискиран.
И обискът, и по-нататъшните действия на полицията показали, че Петър не притежава и не употребява наркотици, че никога и по никакъв повод не е имал противообществени прояви, не е извършвал друго нарушение или престъпление.