Кметът на Павел баня убил свой познат със служебния автомобил
Нелеп пътен инцидент в понеделник вечер още повече обърка крехката местна власт в община Павел баня. Малко след 18,30 часа кметът Станимир Радевски застигна със служебния си автомобил "Лада Нива" и блъсна отзад пешеходеца Георги Георгиев, на 64 години от близкото село Виден, мъжът почина в линейката на път за болницата в Казанлък. Произшествието стана на четвъртокласния път от курортното градче към село Виден, чийто разрешително за ползване след рехабилитация, извършена от общината, бе издадено на 12 ноември т.г.
Пенсионерът Георгиев тикал велосипед в тъмното, нямал дори светлоотразител. Той вървял по асфалта вдясно по посока на движението, до него по банкета се движела 18-годишната му внучка Ани, която не е пострадала, но е в шок от случилото се. Момичето учело вечерно в павелбанска гимназия, дядото отишъл да я прибере от училище. Загиналият живеел сам, тъй като преди 2 години съпругата му Мария, която имала психични проблеми, изчезнала безследно и все още се издирва.
Проверка с дрегер намясто показала, че шофьорът Радевски не е употребил алкохол, макар през деня да е бил за малко на рожден ден на своя служителка. На кмета е взета кръвна проба за изследване. От Апелативната прокуратура в Пловдив съобщиха днес, че по случая вече е образувано досъдебно производство за нарушаване на правилата за движение при управление на моторно превозно средство и причинена смърт по непредпазливост, но засега по него нямало обвиняем. Тепърва окръжната прокуратура в Стара Загора, под чието наблюдение се води разследването, ще решава дали да повдигне обвинение на шофьора, както и да прецени каква мярка за неотклонение да му наложи и дали ще поиска временното му отстраняване от кметската длъжност.
В Павел баня има и такива, които смятат, че полицията се опитва да прикрие употреба на алкохол от страна на Станимир Радевски, защото освен кмет той е и бивш катаджия. Кметът, който е на 63 години, обаче е категоричен, че отдавна не пиел алкохол. От години той е следствен по обвинение в длъжностно присвояване в особено големи размери.
Загиналият мъж е негов познат. Братовчед на Георги Георгиев от Виден е категоричен, че на последните избори пострадалият е гласувал тъкмо за четвъртия пореден мандат на Радевски.
В общината всеки глас е важен, тъй като Станимир Радевски, издигнат от ВМРО-БНД, партия Българска социалдемокрация, АБВ и Реформаторския блок, победи на балотаж с едва 39 гласа разлика. Опонентът му за кметския стол Иса Бесоолу от ДПС и неговата партия обжалват изборния резултат, делото е насрочено за утре, 18 ноември, в Административния съд на Стара Загора.
Днес Станимир Радевски си остана вкъщи и не присъства на втората сесия на новия общински съвет, на която за негов председател бе избран с 10 на 7 гласа Шендоан Халит от ДПС. Любопитното е, че 28-годишният Халит е бивш депутат, в местния парламент на Павел баня заседават още двама народни представители от предния мандат на националния парламент - Атанас Пъдев от БСП и Христо Чаушев от ГЕРБ./bgdnes.bg