Десетки нарушения в ромските махали Двадесет и две незаконни жилища в ромските махали в Баня, Розино, Слатина и Христо Даново бяха установени при мащабна специализирана операция вчера. В нея участваха полицията, жандармерия и сектор „Специализирани полицейски сили”, както и представители на държавните горски стопанства в Карлово и Клисура, община Карлово и нейните дирекции „Незаконно строителство” и „Социално подпомагане”.
По време на проверката според действащия междуинституционален механизъм по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици, проверяващите посетиха 10 адреса, в 5 от случаите са съставени предупредителни протоколи на родители.
Вчера бе образувано бързо производство за управление на автомобил с регистрационен номер, издаден за друго моторно превозно средство.
По време на специализираната операция в ромските махали на четирите селища бяха проверени 71 адреса и 103 моторни превозни средства, както и 8 търговски обекта и 228 лица.
Съставени са 22 акта по законите за МВР и гражданската регистрация и по един - съгласно Закона за горите и Кодекса за застраховането. За нарушения на Закона за движение по пътищата са издадени 10 акта и 25 глоби с фиш. С полицейски протокол по ЗМВР е предупредено едно лице.
Само преди двадесет дни в ромските махали на тези четири селища бе проведена първата специализирана операция. Тогава бяха установени 15 жилища без документи за собственост и 29 деца, които не посещават училища, 11 кубически метра незаконно добити дърва за огрев, както и още десетки нарушения.
Операциите, които полицията провежда заедно с жандармерията, Специализирани полицейски сили, горските стопанства и общината ще се провеждат поне веднъж месечно, заявиха от полицията.