(АУДИО) Ето разказа на Тодор директно от хижа Васил Левски одор пристигнал в хижа „Левски” днес около 15 часа. Той бил изключително добре екипиран, с яке, спален чувал, палатка и газов котлон. Държал се неадекватно и питал „Защо ме търсите? „Ако не ми беше свършила газта за котлона, изобщо нямаше да дойда в хижата”, заявил той.
Ето автентичният разказ на Тодор пред Марица. бг от преди минути:
"Стигнах до хижа Левски по следите на спасителите. Бях затрупан в палатката на билото, там прекарах шест нощи. Свърши ми водата и реших да се спускам надолу. Бях се позагубил малко. Нямах представа, че толкова хора ме търсят – не съм го направил нарочно."
"Първо ще го бием, после ще го храним", заяви хижарката Яна Динева пред Марица.бг. Малко след Тодор в хижа „Левски” пристигнаха петима спасители от Карлово.
Присъстващите в хижата планински спасители и служители на НП „Централен Балкан” били направо изумени. Те отказаха да разговарят по въпроса с Тодор, след като след неговото изчезване десетки хора – доброволци от карловския отряд за планинско спасяване и служители на НП Централен Балкан, го търсиха в изключително лоши усолвия в Балкана.
Днес повече от час хеликоптер летя на Стара планина в сняг ивятър да търси изчезналия турист. Към хижа „Левски” преди обяд потеглиха и шестима негови пирятели, които дойдоха в Карлово от Русе.
Все още не е ясно кога мъжът от Русе ще слезе от хижата и коя пътека ще хване – за Карлово или за хижа „Плевен” през връх Ботев, за да се прибере в родния си град.
Само 2 минути след като стана ясно, че Тодор е в хижата омбудсманът Мая Манолова се свърза с секретаря на ТД В. Левски - Карлово Ангел Рунташки, за да потвърди информацията и се информира за състоянието на издирвания мъж.