ОКОНЧАТЕЛНО! 600 евро минимална заплата в България от 1 януари 2017 година! Европейската комисия прие постановление, което би могло да преобърне тотално икономическите процеси в България. Става въпрос за предложение, което не е ново, но досега не е било поставяно на дневен ред по време на заседанията на комисията.
Според това постановление, всички страни членки на съюза са задължени да въведат в срок от три месеца от датата на приемане на постановлението, минимално заплащане за положен труд, в размер на 600 евро на месец. В сутрешния блок на програма „Хоризонт“ на БНР, комисарят отговарящ за заетостта, социалните въпроси и социалното включване, г-н Ласло Андор, даде специално обширно интервю по темата. Публикуваме пълния текст на интервюто, тъй като той представлява интерес за огромна част от българското население:
– Г-н Андор, вярно ли е, че Европейската комисия е приела решение с което задължава страните членки да въведат минимална ставка за работната заплата в размер на 600 евро месечно?
– Да, вярно е. Допускам, че това е малко неочаквано решение за страничните наблюдатели, но е наистина належащо, особено в настоящия момент на геополитическа световна криза. Вие сте първата медия, която ме потърси за коментар по темата и може би това е логично, тъй като именно икономическата и социална обстановка във вашата страна и тази в съседна Гърция дадоха повод за приемането на подобно решение.
– Казвате геополитическата криза, а след това посочвате България и Гърция, бихте ли пояснили какво имате предвид?
– Разбира се, то е доста просто. В ситуация на подобно напрежение на геополитическата сцена, вътрешната политическа стабилност във всяка една от противостоящите си страни е от изключително значение. Едни от най-вероятните причини за пораждане на вътрешна политическа нестабилност, в която и да е държава, са социално-икономическите, особено бедността. България и Гърция в момента са страните с най-голямо социално напрежение в Европейският съюз и като такива се явяват дестабилизиращ фактор в политиката на съюза. По стечение на обстоятелствата, вие сте и в особена близост до конфликта, а България и в огромна енергийна зависимост от Русия. Това е предпоставка за възникване на движения инспирирани отвън, които да се възползват от незавидното социално положение в страната, за да трупат активи, за сметка на общата политика на ЕС. Такова движение на територията на България съществува и напоследък се активизира наблягайки на откровена антиевропейска риторика, няма да скрия, че става въпрос за партия „Атака“. Обединяването на социални искания с националистически и антиевропейски послания е особено опасно не само за бъдещето на вашата държава, но и на съюза като цяло. Трябва да призная, че почва за възникването на подобни настроения създаде и прекалено меката политика на Европейската комисия, спрямо някой очевадни несъвместими с европейските ценности процеси протичащи във вашата страна, както по времето на договорния процес по присъединяването, така и след него.
– Бихте ли били по-конкретен? Какво точно имате предвид?
– Стигнали сме до етап, в който не мога да си позволя да не бъда конкретен и откровен. Ние оставихме българите да бъдат ограбвани от своите власти, като разчитахме, че те сами ще успеят да се отърсят от върхушката, която изсмуква жизнените им сили. За съжаление сбъркахме. Ние не взехме предвид, наслоеното в периода на тоталитарното управление мислене у българите. Вие така и не разбрахте, че не сте вече тоталитарна държава и живеете в условията на пазарна икономика, където защитаването на правата ви, не се осигурява от държавата, а от собствените ви действия. Този инстинкт на очакване държавата да реши всичките ви проблеми, се оказа много дълбоко заложен у вас и от това се възползваха, тези които заеха властовите позиции в държавата. Да живеете в пазарна икономика и да разчитате на държавата да защити интереса ви, е меко казано наивно. Тази наивност бе използвана безскрупулно от вашите бизнесмени и политически лидери, те ви обещаваха всичко, без да ви дадат нищо.
Ако се вгледате внимателно, без предубеждения, ще откриете, че няма политическа сила в страната ви, в която водещите политически лица, пряко или косвено да не са свързани с бившата номенклатура на комунистическата партия и с репресивния апарат на тоталитарния режим. Те много бързо усвоиха уроците на пазарната икономика и смениха политическата си ориентация, наричайки се демократи, либерали, борци за права и свободи и т.н. Всъщност единственото за което те се борят е власт и пари. Няма друга държава в Европа, в която болшинството от наименованията на политическите партии, да звучат като откровени предизборни лозунги, това говори за липса на идеология и неистов стремеж към власт и пари. Вземете за пример енергетиката си, тя е доведена до плачевно състояние, именно благодарение на алчността на политиците ви. Няма политическа партия в страната ви, в която да няма политици с бизнес в енергетиката, те предварително създават законови условия които да им гарантират печалбите и след това „инвестират“ точно в тези енергийни отрасли, където са си гарантирали печалбата. Те съсипаха със своята алчност отрасъла на възобновяемите източници на енергия, те превърнаха Белене, от реално възможен за осъществяване проект в „Утопия“ и още, и още.
– Но все пак, подобна стъпка, рязко увеличение на минималната работна заплата от 170 на 600 евро, нямали да разклати икономиката на България и да доведе до още по-голямо социално напрежение?
– Не! И съобщавам това с цялата отговорност на поста, който заемам. Ние много внимателно сме проучили реалната икономическа ситуация в България. Минимална заплата в размер на 450 евро е напълно реалистична към момента и дори може още. Изключително обидно е, европейски граждани, каквито сте и вие българите, да бъдат рекламирани като евтина работна ръка. Това, може би, би било логично за страни от третия свят, но не и за държава членка на ЕС. Българите неведнъж са доказвали, че са интелигентна техническа нация с огромен научен потенциал и подобно отношение към труда и способностите им е меко казано престъпление. Не мислете, че ние не знаем и не сме наясно с реалностите на пазара на труда в България, пазар подчинен на престъпната корупционна схема политици-бизнес. В която и банка да отиде българският работник за кредит, навсякъде го питат освен за заплатата която получава по документи и за реалната заплата. Всъщност на много позиции, реално заплатата и в момента е 600 евро, но официално, по документи работникът се води на по-ниска заплата с цел спестяване на данъци от страна на работодателя.
Освен, че пести от данъци, по този начин бизнеса ощетява и държавата, и тези които разчитат на държавата и са най-уязвими, а именно пенсионерите, социално слабите и децата. Ощетява и самите работници, тъй като, ако бъдат уволнени или се разболеят, получават по-малки обезщетения, отколкото биха получавали, ако бяха осигурявани на реалната сума която получават. Наглостта на вашите бизнесмени и политици, обаче не спира дотук. Дори и малкото пари, които са внесени под формата на данъци в хазната, се източват чрез различни корупционни схеми на обществени поръчки и се връщат отново в джобовете на алчните ви бизнесмени и политици, като по този начин ви обричат на бедност, без знамение колко и какъв труд полагате. Общо взето на болшинството ваши работници се плаща толкова, колкото да успеят да се изхранват те самите, но не и да създават семейства и да живеят нормално.
Вашите държавници, смея да твърдя, умишлено не желаят да въведат строг ред и законност в трудовите правоотношения, защото самите те са и политици, и бизнесмени. Дори имахте един министър, който имаше наглостта да каже, че е по-добре сива икономика, отколкото никаква. Наглост, безподобна и нечувана, изказана в рамките на ЕС, та именно сивата икономика убива реалната икономика. Това безпрецедентно за страните от ЕС изстискване на силите на работещото население, доведе до масово бягство на българите в старите страни членки и от своя страна подби цената на труда там. Безподобната алчност на вашия бизнес, доведе до социални вълнения и даде почва за подем на националистически партии на територията на целия Евросъюз.
– Но все пак подобна мярка ще доведе до много фалити, особено в провинцията!
– Фалити на кого, на бизнеса или на местните феодали, срам за съвременната европейска цивилизация. Положението на населението на България в провинцията е доведено до откровено робско съществуване и точно тази мярка ще прекрати подобни робовладелски взаимоотношения, несъвместими с днешния ден и с членството ви в ЕС. България има много икономически сфери, които биха процъфтели, ако не бяха налице подобни срамни, престъпни обвързвания на политиците с бизнеса. Да, ще има процес на прочистване от неспособни бизнесмени, станали такива благодарение на политическите си връзки, а не на бизнес умения. Ще се наложи на тези, които искат да запазят бизнеса си, да намалят печалбите си, печалби които са огромни в сравнение с фонда работна заплата, който отделят. Ние не можем да бъдем излъгани от крокодилските сълзи на българския едър бизнес, почиващ в най-луксозните курорти на Европа и света, купуващ най-луксозните стоки произвеждани в Европа и света. И това са хора без особено образование и умения, вие нямате Стив Джобс или Бил Гейтс, а някакви поставени лица на които са отпускани необезпечени държавни кредити, срещу задължението да се отчитат редовно за в бъдеще на своите благодетели.
Умишленото ограбване на българския работник от бизнеса и държането му в бедност, е една от причините за липсата на сериозни външни инвестиции, защото кой може да печели от бедни хора? Виждате, че дори и ЕРП-тата се задъхват, не защото цените са високи, а защото българинът е беден и на него всяка цена му се струва висока, но не ЕРП-тата ви плащат заплатите, а вашите работодатели.
– Всичко, което казвате е вярно, но смятате ли, че това повишение на минималната заплата реално ще се случи?
– Убеден съм! След три месеца минималната заплата в България ще бъде 600 евро. Този път няма да се оставим да бъдем будалкани от вашите политици. Единствената възможност това да не се осъществи, е страната ви да излезе от Евросъюза, но смятам, че българите няма да позволят това да се случи. Вече няма място за театър, нещата са сериозни и ние няма да се правим, че не забелязваме процесите, които текат в страната и няма да говорим политически коректно спрямо политическата мафия, която ви управлява./
източник: прес.бг/www.dailypress.bg/