Животновъди от Соколица се вдигат  на протест  срещу изграждане на фотоволтаици на място на пасища

Животновъдите от карловското село Соколица се вдигат на протест в четвъртък от 8.00 часа пред сградата на Общината.

Причината е, че тогава от 10.00 часа трябва да започне сесия на местния парламент, а в дневния ред имало включена докладна записка за инвестиционно намерение и промяна на статута на пасища, които са в землището на селото. По думите на местните животновъди на мястото на пасищата искали да бъдат изградени фотоволтаици.

Една от засегнатите е Веселина Кулова. Тя обясни, че миналата година са подписали договори за ползване на пасищата, но от Общината можели да ги прекратят по всяко време.
" 12 животновъди ще бъдем засегнати, 11 от тях са земеделски производители. Общо животните в Соколица са около 2700 овце, като част от тях са от автохтонна порода, 300 крави и 100 бивола.
Когато завардят ливадите всички сме на тези парцели, просто няма да има къде другъде да пасем животните си", заяви Кулова.
Тя посочи, че семейството й имат 10 дка в ТКЗС-то".

Протестът на животновъди и жители на село Соколица е насрочен за четвъртък от 8 до 10 часа пред сградата на Община Карлово.
За KarlovoPress, кметът на Общината д-р Емил Кабаиванов каза, че утре ръководството на местната власт има среща с недоволните животновъди и ще търси решение на проблема.