Заради напрежението в болницата здравният министър се срещна с управителя на карловската болница Заради напрежението в болницата здравният министър покани на срещна управителя д-р Христо Пелев. След срещата Пелев съобщи, че е предложил два варианта за увеличение на заплатите на сестрите. До четвъртък те трябва да решат дали искат стартово възнаграждение от около 800 лева и допълнително материално стимулиране или предпочитат увеличение на заплатите на 950 лева, което може да затрудни болницата.
Пелев коментира, че сестрите са оттеглили заявленията за напускане, а втората хубава новина след срещата със здравния министър била, че финансовите параметри за 2020-та година заедно със стандартите и в Националния рамков договор няма да ощетят общинското здравеопазване.
"Ако не издържим финансово, знаете при подписана заплата по Кодекса на труда тогава всички заедно си намаляваме заплатите. Не може отговорността да се носи само от управителя, когато натискат синдикатите и обратното", посочи още пред журналисти в София д-р Пелев.
Медицинските сестри от двете отделения на болницата - Детско и Вътрешно заявиха, че не са оттеглили своите оставки и няма да го направят докато не бъде подписан нов трудов договор за основна заплата 950 лева.