„Това признание означава много за българските розопроизводители. Още преди години, когато маслодайната роза беше поставена като култура със субсидиране, беше обявена за нетрайна култура, което беше една голяма грешка. В последствие, тази грешка беше отстранена, но страна като нашата, в чийто национален герб е и българската роза, трябваше да се измине дълъг път, за да се докаже, че действително трябва да се борим за едно такова признание. Това признание обаче, е комплексна победа от работата на неправителствените организации, на държавния сектор, който отговаря за това производство, за да се докаже значението на този ценен дар и така се стигна до този добър резултат“ – коментира за Радио Благоевград Зара Клисурова, председател на Съюза на производителите на етерично – маслени култури в България.
По думите й, в момента, във финансово отношение, розовата култура не е добре оценена и в тази посока трябва да се работи заедно със земеделското министерство. Вече има и добри новини в това отношение, а именно, розопроизводството вече ще бъде субсидирано за използването на препарати за растителна защита.
„Работи се усилено, за да може и розовата култура да получи обвързано плащане, както плодовете и зеленчуците. Очакваме от Брюксел добри новини и в тази посока. След влизането в сила Закона за защита на маслодайната роза, от месец март тази година, очакваме да започне картотекирането на всички розопроизводители и преработватели, за да се търси държавна помощ за хората, които се занимават с този вид производство“ – уточни още Зара Клисурова.
Тя съобщи, че вече са разписани изискванията към производството и етикетирането на продуктите от маслодайна роза и производството на продукт със защитено географско указание "Българско розово масло". Предвидено е и създаването на Консултативен съвет по маслодайната роза към министъра на земеделието, храните и горите.
„Ако не продължим борбата, за да наложим тези продукти да получат своето достойно място, няма кой друг да ни помогне. Затова, бъдещето на българското розово масло, зависи единствено от нас самите. Предприели сме всички необходими мерки, провеждаме разговори със земеделското министерство, както и с останалите посолства в България, за да може, чрез рекламата на българските етерично – маслени култури, да осигурим по-добри пазари“ – категорична е Зара Клисурова, председател на Съюза на производителите на етерично – маслени култури./Източник и снимка: bnr.bg