Вижте какви уникални гъби отглеждат в Баня Вече четири години малка семейна ферма в гр. Баня, Карловско, отглежда успешно лечебната гъба шийтаке. Използва се традиционна японска технология, при която дъбови трупи се заразяват с мицел, внасян от Япония, и така гъбите се развиват в естествената си хранителна среда, разказа за AgroLife.bg Елена Йотова от „Био Уей“ООД.
Фирмата представи продукцията си днес на четвъртото издание на фермерския пазар „От нашата ферма – с любов за вас!, организиран по българо-швейцарски проект пред Министерството на земеделието, храните и горите.
Помещенията, в които се отглеждат чудотворните гъби, са покрити с мрежа, която пази от слънце и вятър. Поддържа се и необходимата влажност. Гъбите се сушат в производствено предприятие в Карлово, там се и пакетират. Основен принцип в работата на фирмата е използването на качествени суровини и стриктното спазване на технологичния процес.
Продукцията е предназначена за българския пазар. Гъбите се предлагат изсушени или в свежо състояние, а скоро ще се продават и стрити на прах като подправка.
Шийтаке е малко позната на българския пазар, затова няма европейско подпомагане за създаване на ферми за отглеждането й.