Година след като държавата отпусна целеви средства в размер на 300 хиляди лева, за да бъде извършен ремонт, мемориалният комплекс Христо Ботев в Калофер отново не е в добро състояние. Има разместени гранитни плочи и проблеми с осветлението на паметника. Кметът на града изпрати писмо до премиера, с искане да бъде извършена експертна проверка от ресорните държавни институции.
Кметът на града посочи, че още в средата на миналата година е уведомил община Карлово за проблемите, които са възникнали след ремонта на комплекса. По думите му обаче до този момент нито от общината, която е осъществила обществената поръчка, нито от фирмата изпълнител са предприети необходимите мерки за отстраняване на нередностите:
Румен Стоянов - кмет на Калофер: "Преди беше така и да нямаше ток в града паметника беше така осветен, че всеки го виждаше, просто беше като един ярък символ на града, а сега в момента все едно сънувате, просто не се вижда паметника, затова нещо съм алармирал както ви казах още от май месец..."
Освен, че осветлението на паметника е недостатъчно, има стълбове, които се клатят, а на тях са поставени осветителни тела. Почти навсякъде фугите между стъпалата са разрушени:
Мария Станкова - гост на града: "При изкачването ни до върха на паметника и при слизането ни направи впечатление, че стъпалата тропат под краката ни, това нещо не е желателно така идват толкова народ тука".
Румен Стоянов: "Най - големите проблеми са с фугирането, незнам с какъв материал е правен, но те са отлепиха, даже в момента продължават да се отлепят...."
От общината посочиха, че осветлението на паметника е изпълнено съгласно одобрен проект, а освен заложените стъпала за демонтаж и възстановяване, не е било предвидено фугиране в проекта и изпълнителя го е извършил допълнително и безвъзмездно. Становището на общината е, че повечето от поставените проблеми не са поради некачествен ремонт, а заради недобра експлоатация на съоръженията в комплекса, защото повредените стъпала били от нерегламентирано движещите си вечер АТВ-та и мотори. В отговор до БНТ от фирмата изпълнител не става ясно дали тя ще предприеме действия по отстраняване на проблемите, но се посочва, че изпълнената фугировка е поставена с ясното съзнание, че с времето ще падне, но целта била да се предпазят стълбищата от поникването на трева.