Веска Ненчева: За сега напрежението в карловската болница е потушено, но проблемът не е решен окончателно Благодарна съм за последователните, навременни и експертни действия на колегите от ПГ на " БСП за България" по казуса с карловската болница
Проблемите в АГ-отделението на Карлово бяха включени в дневния ред на работата на народните представители от БСП. Народният представител Веска Ненчева публикува на личния си фейсбукпрофил хронологията на действията и срещите, които бяха осъществени от нея и колегите й от ПГ на "БСП за България". Публикуваме без редакторска намеса:
"След:
- писмен въпрос към министъра на здравеопазването №854-06-937/12.07.2018г.;
- посещение на колеги от Здравната комисия от ПГ на " БСП за България" в карловската болница на 18 юли 2018г.;
- призив на 20 юли 2018 г. от трибуната на НС към новоизбрания управител на НЗОК за решаване на въпроса в АГО Карлово, последва подписано Указание № РД-16-37/14.08.2018г. между НЗОК и БЛС и въпреки заявеното обществено мнение в района, се оказа, че към 20.09.2018г. няма преведени пари по 11 клинични пътеки за АГО Карлово.
За това, още на същата дата 20.09.2018 г. с колегите, членове на Здравната комисия от ПГ на " БСП за България", отправихме писмена покана за спешна среща на 28.09.2018г. към:
- управителя на НЗОК,
- директора на РЗОК - Пловдив,
- управителя на МБАЛ" Д-р Киро Попов" - гр. Карлово
- председателя на ОбС Карлово.
Факт е, че веднага на следващия ден 21.09.2018г. парите по клиничните пътеки бяха преведени.
Плануваната среща се състоя на 28.09.2018г. в НС само с д-р Йорданка Пенкова, представител на ръководството на НЗОК. В разговора д-р Пенкова гарантира изплащането на парите по клиничните пътеки до приключване на съдебните процедури, които се водят в момента.
За сега напрежението е потушено, но проблемът НЕ Е РЕШЕН окончателно, защото Карлово не е частен случай в родната система на здравеопазване, защото цялата система на здравеопазване е в хаос. Пагубен е начинът на работа да се решават проблемите " на пожар" и "на парче", без дългосрочен и ясен план, без визия как ще се развива здравеопазването в страната ни.
Благодарна съм за последователните, навременни и експертни действия на колегите от ПГ на " БСП за България" по казуса с карловската болница. За няколко месеца те станаха искрени съмишленици за спасяване на болницата в Карлово и хора, на които може да се разчита за подкрепа и действие.
Дано лекарите и акушерките в МБАЛ" Д-р Киро Попов" успеят да се съхранят и да им се създаде спокойна среда за работа, а на жените от гр. Карлово и района да продължат да се доверяват на техния доказан професионализъм и човечност".