Към момента няма регистриран случай на коронавирус в област Пловдив, а институциите са в непрекъсната връзка и в изпълнение на предприетите превантивни мерки, съобщи областният управител Дани Каназирева.
РЗИ и служители на Гранична полиция са в непрекъсната връзка, осигурен е контрол на летище „Пловдив“. Засилва се и координацията между МВР и РЗИ, относно проследяване на чуждите туристи, които идват от рискови райони и пребиват на територията на областта. В готовност е определената леглова база за инфекциозните случаи в болниците. Към момента от целия наличен леглови фонд в здравните заведения е зает около 70%, което е много добър показател.
Здравните власти апелират да не се създава излишна паника, а всеки пациент, при симптоми, първо по телефона да търси контакт с личния си лекар. РЗИ обяви и денонощен дежурен телефон за въпроси, относно коронавируса -0884 546 177.
По данни на РЗИ на територията на Пловдив и областта има завишение на ОРЗ и грип, но няма основание да се обяви грипна епидемия. В отделни училища в областта се обявява само грипна ваканция. Това са учебните заведения в Брезово, Граф Игнатиево и Труд.