Туристическо дружество "Васил Левски" Карлово тази година отбелязва 120 години от своето създаване. Дружеството стопанисва най-труднодостъпните хижи в Централна Стара планина.

Първата хижа построена в Стара планина през далечната 1925-та година е хижа Васил Левски. Тя се намира и на най-голяма надморска височина -1380 метра. В събирането на средства за построяването й тогава са участвали всички хора от Карлово. Войводите на града са използвали много нестандартен начин:

Лиляна Обрейкова - фотограф и член на ТД "Васил Левски" Карлово: "Създават Гергьовски туристически кантар, много интересно предложение, като го разполагат пред Околийското. Абсолютно всички в града преминават през този кантар и се теглят на него. Колкото кг са толкова пари оставят, родители, майки, бащи, дядо, баби, деца. Избират мястото и решават да направят първата хижа в Стара планина и третата в България....."

Най-близката хижа, която е на 2 часа нормално ходене от Карлово е хижа Хубавец, след нея са Балкански рози и хижа Васил Левски. До тях освен пеш може да се стигне и с коне:

Христо Лалев - председател на ТД "Васил Левски": "Поддържката на хижите е много трудна, тъй като всичко което се изкарва до тях като хранителни продукти, материали се извършва с животинска тяга".

От дружеството посочиха, че и петте ни хижи, които стопанисват се отопляват на дърва, но не винаги, количества, които им отпускат от НП "Централен балкан" са достатъчни:

Христо Лалев: "Например за една хижа Равнец са необходими около 15 кубика, тази година ни отпуснаха 8 кубика".

Най-лесно достъпната хижа е Равнец, а до хижа Свежен може да се стигне и с трудно проходима техника. Всяко година дружеството организира благотворителен бал за събиране на средства, с които да се извършват частични ремонти и поддръжка на материално техническата база на хижите:

Христо Лалев: "Тези средства се разпределят за хижите, но най-голямата трудност е изкарването на материалите и това поема най-много средства. Има някои господа, които срещу заплащане изкарват всички товари....."

Природата на път за хижите и около тях е красива и различна. В миналото хижа Балкански рози се е използвала като място за лечение на белодробни болести при децата:

Лиляна Обрейкова: "До Баража може да виждаме каменната пътека и реката, която преминава, тя непрекъснато съпътства пътеката, от Баража към х.Хубавец навлизаме повече в гористата част. От Хубавец към Балкански рози по самодива е природата, по-влажна, самата река е по разлята и се получават тези вирове, водоскоци..."

Карловските хижи се посещават средно годишно от над 5 000 души. Спиращите дъха гледки оставят трайни спомени у всеки, който се е докоснал до величието на природата в тази част на страната.