Сдружението на кметове на кметства в България подкрепя искането на протестиращите за промяна на управлението Националното сдружение на кметове на кметства застава зад искането на народа за промяна на управлението в държавата и в поемане на нов път на развитие. Нееднократно сме свидетели на корупционни схеми. Корупцията се е пропила в цялата държава, като са засегнати всичките й нива - от най-високото до най-ниското. Това се посочва в писмото на сдружението на кметовете на кметства, което бе изпратено до Президента, Премиера, всички парламентарно представени партии и медиите.

"Членове на сдружението многократно сме провеждали срещи с високопоставени лица, с искане за промяна в Законите, засягащи местното самоуправление, финансирането, бюджета и др. След срещи с Г-н Борисов и неговия екип, си тръгвахме с уверение за промяна, в последствие останахме излъгани с напразно поети ангажименти. Срещи бяха проведени и с главния прокурор Г-н Гешев, на които бяха подадени за разследване няколко сигнали, но отново нямаше развитие по тях", се отбелязва още в писмото на кметовете на кметства. В писмото те са посочили сигналите за Спортен комплекс Баня, неправомерните действия и деяния на магистрат от Районен съд Плевен и неправомерно усвоените 100 000 лева за ремонт на мемориален комплекс Христо Ботев в Калофер.

"Вече тези двойни стандарти задълбочават кризата в държавността и засилват усещането за несправедливост", каза председателят на сдружението Румен Стоянов. Той коментира, че очаква реакция от представители на държавната власт и Прокуратурата до края на другата седмица, но ако това не се случи, кметовете на кметства в страната също излизат на протести.