Розопроизводители и преработватели в Подбалкана въвеждането на механизъм, който да проследява и удостоверява произхода на масло, както и механизъм за контрол на частните лаборатории. В писмо до Министерството на земеделието и до финансовото министерство, сдружение "Българска розова долина" излага притеснения, че се допускат порочни практики, които сериозно застрашават качеството на българското розово масло и това води до отлив на пазара.

Методи Стефанов е собственик на розоварна в с. Манолово. Вече втора година тя не работи. Принудил се е да я затвори, защото е претърпял огромни загуби, които възлизат на над 10 млн.лева:

Методи Стефанов - преработвател: "Там беше едно от местата, в които отиваше една голяма част от реколтата, нямаше място от където да не сме купували рози. Един от факторите е нелоялна конкуренция, която свали цени със стратегически контрагенти".

Голяма част от преработвателите в страната вече са фалирали, а това води до унищожаване на розовите масиви. Според сдружение "Българска розова долина" пазара на българско масло е застрашен заради силните позиции на другите страни производителки на розово масло като Турция, Молдова и Мароко, където държавата насърчава производството на маслодайна роза:

Владимир Стоянов - председател на сдружение "Българска розова долина" : "Българското розово масло започва лека по лека да изчезва като бранд на световната сцена. Конкурентни държави, които също произвеждат продукти от роза допуснахме да минават през България като портал за Европейския пазар, което първо развали качеството и второ те нямат никакъв финансов ангажимент към българската държава от ДДС, данъци за мита....."

Производителите на розов цвят и собствениците на дестилерии настояват за бърза реакция от българското правителство, тъй като следващия месец предстои кампания по прибиране на цвета:

Петко Тодоров - розопроизводител в Розино: "Не може да има розопроизводител, който да бъде доволен без да има на пазара добре реализирани розопреработватели".

Владимир Стоянов: "И всички лаборатории, които издават сертификат трябва да работят по един стандарт и това да е българския, който ние го имаме в института по розата в държавна лаборатория София към Министерство на икономиката и да не допускаме продукти без това, което сме известни да наводнява европейския пазар и този стандарт да се следи от митницата и органите".

Въпреки проблемите и трудностите в бранша, около 70 % от розопроизводителите се подготвят за розобера тази година. Очакванията са да отворят врати поне около 20 розоварни, което е половината от общия брой на дестилериите в страната.