Иван Колев от Карлово е на 39 години. Той бе отличен на специална церемония в Пловдив за своя професионализъм, спасяването на човешки животи и имущество, както и за уменията му при ликвидиране на произшествията.

Той бе отличен в направление „Пожарогасителна дейност” в първия етап на конкурса "Пожарникар на годината". Колев е инспектор в група Пожарогасене и спасителна дейност на РСПБЗН Карлово. Участвал е в гасенето на 3 големи и сложни по развитие пожари през месец август 2021- горски пожар в борова гора над с. Розино, продължил от 02.08.2021 г. до 06.08.2021 г., пожар в борова гора над Карлово, продължил от 26.09.2021 г. до 28.09.2021г. и пожар в склад на предприятие за млекопреработка в с. Ведраре в края на месец октомври 2021г.

Друг пожарникар бе избран за комплексен победител в "Пожар на годината". Това е 27 -годишния Мюрсел Нурай Мурад, съобщиха от пресцентъра на Областната пожарна служба. Той е инспектор в група Държавен противопожарен контрол и превантивна дейност на РСПБЗН Пловдив. Образованието си завърша във факултета по ПБЗН в АМВР, след което постъпва на работа в Първа РСПБЗН Пловдив. Младият огнеборец е пример за професионализъм, себеотрицание и подражание, заради участието си в гасенето на сложните пожари, които избухнаха само през няколко дни, през месец август.

На 4 август миналата година е получен сигнал за пожар в землището на с. Старосел. Пожарът се разраства на голям фронт и навлиза в селото. Поради голямата площ и бързото му разпространение огънят застрашава борови масиви и туристически комплекс. При пристигането на подкрепа от Пловдив, Мурад взема активно участие в гасителните действия и поема ръководството им, организирайки работата на терен на екипите на РСПБЗН Хисаря и на 10 горски служители от Държавно горско стопанство Хисаря. Гасителните действия се водят в пресечена местност, но огънят е локализиран преди да нанесе още по- големи щети. Няколко часа по- късно Мурад участва в гасенето и спасяването на 2 обитаеми къщи и 3 стопански постройки в село Кръстевич. Инспектор Мурад е един от първите, пристигнали на мястото на пожарите в селата Кръстевич и Старосел и над 30 часа ръководи гасителни и спасителни действия, въпреки умората, проявявайки висок професионализъм и себеотрицание успява да потуши пожара и да предотврати значителни материални щети.


Два дни по- късно, на 6 август, при пожар в село Михилци отново са му поверени едни от най- тежките и сложни участъци. С личен пример участва в изграждането на важна просека в трудно достъпен район, за спиране разпространението на пожара. С опит и кураж помага на своите колеги, прекарвайки повече от 24 часа на терен.

На 11 август инспектор Мурад поема логистичното осигуряване на екипите, участвали в потушаването на пожар, който се е разразил във вилна зона „Воден камък“ в Община Хисаря. От 2017 до 2019 година младият огнеборец двукратно е награждаван с писмена похвала от директора на ГДПБЗН и с Индивидуална парична награда от министъра на МВР.


Националният конкурс „Пожарникар на годината” има за цел да покаже съвременното лице и да утвърди постиженията на професията в осигуряването на пожарната безопасност, спасяването и защитата при бедствия. Той се организира и провежда в четири раздела. Първият, в който се излъчва комплексен победител, е за държавни служители, работещи по различните направления на дейност. Вторият, според категорията на служителите, е за работещите в направление “Пожарогасителна и спасителна дейност”. Третият - за служители от направление “Контролна дейност”. Четвъртият обхваща направление „Превенция”.