Двама пациенти, които в момента са настанени в Клиниката по нервни болести на УМБАЛ "Св. Георги“ продължават болничния си престой няколко месеца, защото близките и роднините им отказват да се погрижат за тях, а в социалните институции няма места, съобщиха от пресцентъра на болницата. За единия извънредният престой след изтичане на клиничната пътека е 3 месеца, а за другия – 2. Първият пациент е постъпила за лечение на исхемичен инсулт на 21 август т.г., има становище от ТЕЛК от 2010 г., а от 20 септември 2018 г. има и психиатрична експертиза. От клиниката са направили запитване за настаняване в Дом за социално подпомагане в Карлово. До момента за неговото лечение УМБАЛ "Свети Георги“ е изразходвала 1 196,60 лв., стойността на клиничната пътека е 730 лв.
Доста по-фрапираща е сумата, изразходвана за престоя на втория пациент, който е приет на 23 септември: 10 877,35 лв., като стойността на клиничната пътека е 600 лв. До момента лечебното заведение е предприело всички необходими законови мерки, които се изискват в случаите, когато при изписване на пациент не може да се осъществи връзка с негови близки или тези близки откажат да го приемат. Тъй като в момента са налице и двете описани ситуации, УМБАЛ "Свети Георги“ е потърсила съдействие от Дирекция "Социално подпомагане“ за извеждане на пациентите и тяхното настаняване в подходяща институция.
През 2017-та юристи и социални работници от УМБАЛ "Свети Георги“ са организирали срещи със служители от Дирекция "Социално подпомагане, неколкотратно са изпращали писма до Министерство на здравеопазването и Министерство на труда и социалната политика с искане да бъде предложен вариант за справяне с подобни ситуации. До този момент не е предложено решение на проблема след като се оказва, че Чл. 26, ал. 3 от наредбата на практика е неприложим поради липса на свободни места в институциите за настанявани на тази категория пациенти.
Заради залежаването общото здравословно състояние на двамата пациенти се влошава, защото Клиниката по нервни болести, подобно на всички други звена на УМБАЛ "Свети Георги“, предлага активно лечение, но не и следболнично възстановяване или палиативни грижи, които са предмет на извършване от друг вид заведения. В следствие на влошаването се налага лечение по други клинични пътеки, но все пак тези пациенти не могат да останат буквално да живеят в болницата, защото и за самите тях това не е полезно, коментираха от клиниката.
От дирекция "Социално подпомагане" в Карлово посочиха за KarlovoPress.com, че и двамата пациенти, единият от Розино, другият от Карлово имат близки, но те отказват да се грижат за тях. За 46 годишния мъж вече има издадена заповед в коя специализирана институция трябва да постъпи. След като човекът бъде изписан от болницата в рамките на 30 дни след това трябва да бъде приет в дома за пълнолетни лица в Асеновград. За другото лице обаче проблемът остава, тъй като то кандидатства за настаняване в дом за пълнолетни лица с психични заболявания, а капацитета за тези домове в цялата страна е запълнен и няма свободни места. Въпреки това от дирекцията в Карлово казаха, че са изпратили документите до всички дирекции в България, на територията на които се намират такива домове и е посочено, че лицето е с висок приоритет, т.е. да бъдат предприети спешни мерки, ако се освободи място. Дотогава от лечебното заведение предстои да бъде поискана актуална информация за състоянието на човека и, ако е възможно той да бъде настанен в център за психично здраве по клинична пътека.