Асоциацията на Цариците на Розата изпрати становище след прякото включване за конкурса Царица на Розата в Карлово в предаването на БНТ "България в 60 минути". Публикуваме без редакторска намеса:

" С оглед публикувани противоречиви новини и репортажи относно Празника на Розата, ние от Асоциация на Цариците на Розата, бихме искали да внесем яснота по възникналия казус като преки участници в него.

Празникът на Розата се празнува за първи път през 1902 г. в чест на цъфналата българска маслодайна роза. Традиционно, празникът се провежда в последната седмица на месец май, когато се извършва розоберът. Празникът редовно се празнува в Розовата долина, с основен център Карлово и Казанлък още след края на Първата световна война, а от 1969 г. има национално значение и е свързан с организирането на редица други събития – Конкурс „Царица на Розата“, Шествие на Розата и др.

След възникнал спор относно правата върху марката „Празник на Розата“ и редица производства пред Патентно ведомство на Р България и Софийски градски съд между двете общини има сключено споразумение от дата 10.12.2020 г. за съвместно притежание на правата на марка рег. № 133543 „ПРАЗНИК НА РОЗАТА“ – словна, заявена на дата 05.08.2014 г., регистрирана на името на Община Карлово и Община Казанлък на 19.04.2021 г..

Прилагаме свидетелството за регистрация на марката. Предстои регистрацията на още една съвместна марка вх. № 138551 „ПРАЗНИК НА РОЗАТА“, заявена на 01.10.2015 г. за друг вид стоки и услуги", пише в позицията на Асоциацията. Председателят й д-р Силвия Тодорова коментира за KarlovoPress още два съществени факта, след прякото включване от Казанлък в предаването "България в 60 минути".

"Царица на Розата имат регистрирана Европейска марка Казанлък и правилния термин е регистрация на марка, а не патент", коментираха от Асоциацията.