Обслужване на „едно гише“ и осигуряване на пълен синхрон между институции, неправителствен сектор и бизнес в помощ на украинските граждани, които бягат от войната и пристигат в Пловдив и областта бе основната цел на сформирания днес действащ щаб „Пловдив – Украйна“ от Областната администрация Пловдив.
Решението за създаване на щаба е на Съвета по сигурност, свикан днес от областния управител Йордан Иванов. Щабът започва работа от утре, 9 март.
Обявена бе и кампания за търсене на доброволци, която да подпомага работата на щаба и комуникацията с украинските граждани.
„В щаба влизат представители на всички институции, които имат отношение към осигуряването на съдействие за статут, настаняване, здравна помощ и т.н. за украинците – дирекция „Миграция“ на МВР, ДАНС, РЗИ, Окръжна болница и УМБАЛ „Свети Георги“, Бюро по труда, Община Пловдив, Министерството на културата, Българският червен кръст. Ще поискам и да бъде командирован в Пловдив представител на Агенцията по бежанците, която няма регионално подразделение“, обясни на брифинг след заседанието Йордан Иванов. В Съвета дистанционно участие взеха и кметовете на Общини на територията на областта, както и ръководителят на националния щаб, назначен с решение на правителството.
„Идеята е да можем да посрещаме пристигащите хора и да им се оказва бързо и адекватно съдействие на едно място според нуждите им, вместо да бъдат разкарвани по институции една по една. Искаме да съберем ресурса на институциите, неправителствения сектор, бизнеса и доброволците, желаещи да помагат, на едно място“, посочи Иванов.
Щабът има нов основен телефонен номер за връзка, който ще приема обаждания денонощно: 032/ 605515. Адресът на постоянно действащия щаб предстои да бъде уточнен до края на работния ден, тъй като все още се проучват възможностите за достатъчно голяма и удобна зала, където хората могат да бъдат посрещани спокойно, каза още областният управител. Един от вариантите е Пловдивският панаир, но до края на седмицата там се провежда изложение. Разглеждат се и други опции на територията на Пловдив.
Областната администрация на Пловдив обявява от днес и кампания по привличане на доброволци, които владеят украински, английски и/или руски език. Доброволците в щаба ще помагат на пристигащите и нуждаещи се от помощ граждани на Украйна. Всеки от тях ще има своята роля в различни ресори. Ще работят пряко с институциите, призвани да осигурят съответния вид помощ, от която се нуждаят бежанците.
Нужни са желаещи, които да поемат нощните обаждания на телефонния номер на щаба „Пловдив – Украйна“ и владеят украински, английски и/или руски език.
На сайта на Областната администрация в Пловдив вече може да бъде намерена информация на украински и английски език, преведена от първия доброволец, включил се в инициативата.
Координационният център „Пловдив – Украйна“ в рамките на седмица получи стотици обаждания и съдейства на повече от 25 възрастни и на 19 украински деца, отчитат от Областната администрация. Обобщена информация за броя на настанените вече украинци на територията на Пловдив област към момента не може да бъде предоставена, защото и ресурсите за настаняване, и организационните дейности са в правомощията на Общините.
На заседанието на Съвета по сигурност днес присъстваха и представители на „Тракия икономическа зона“ и бизнеса в Пловдив, откъдето заявяват отново готовност да предоставят работни места за украински граждани.