На извънредна пресконференция в Пловдив Менда Стоянова коментира обвиненията, отправени от Корнелия Нинова на брифинг само два часа по-рано.
„Корнелия Нинова води политика на противопоставяне и прави опити за поставяне на клин между институциите. Не можем да замълчим пред поредната доза неистина“, посочи Стоянова.
От думите на зам. председателката на Народното събрание стана ясно, че две са основните теми, по които истината е била изопачена от соцлидерката. По отношения на обвиненията, че Герб като управляващи се опитват да дестабилизират малките общини и им вменяват задължения и разходи, Стоянова подчерта, че внесеният от партията законопроект на Закона за публичните финанси е изцяло в обратна .
„Проектът е качен в сайта на Министерски съвет и тепърва предстои обществено обсъждане. Ще влезе в пленарна зала чак в края на септември, след като бъдат представени бележки по него от всички заинтересовани страни. Той има два функции – първо, прецизиране на текстовете при транспониране на европейски директиви; и второ, да усъвършенства механизмите за финансиране и оздравяване на общините.“ /trafficnews.bg
Строг контрол и финансова дисциплина са заложените приоритети в програмата на Герб и съответно ключов компонент от изпълнението на поетия ангажимент е разходването на средства в общините с дефицит да бъде стриктно съблюдавано. Тя допълни, че чрез такива мерки, включващи следене на финансовите индикатори на общините централизирано, ще бъдат избегнати фалити като тези в общините Перник, Дупница и Сливен. Както и не пропусна да отбележи, че начело на тях са кметове на опозицията.
От думите на шефът на бюджетната комисия Менда Стоянова стана ясно, че от 264 общини, половината са застрашени от сериозен дефицит, тъй като не могат да генерират самоиздръжка. Като най-проблемни в Пловдивска област бяха посочени община Карлово и Сопот.
„Топката е в ръцете на община Карлово и Сопот. Те трябва да представят план за оздравяване и съответно, ако той е реалистичен, държавата да им отпусне безлихвен заем, с който да покрият задълженията си и да не се стига до съдя изпълнител“, коментира пловдивските проблемни общини Менда Стоянова и посочи, че в последствие заложените средносрочни цели трябва да позволят кредитът да бъде върнат.
„От БСП се стремят да преместят дебата, който трябва да бъде екпертен и професионален, от парламента към медийното пространство с цел внушения. България е остров на финансовата дисциплина и фискалната стабилност. Към края на юли имаме близо 1 милярд и 300 хиляди бюджетен излишък и предвид, че той е наличен ние сме длъжни да го разпределим разумно по общини, така че да се помогне на тези в нужда. Когато управляваха БСП и ДПС бяха дадени близо 500 хиляди само на техни общини. Ние искаме да се раздава справедливо.“, завърши този казус Стоянова.
Общинската представителка на Герб коментира изказванията на Нинова по повод посещението на френския президент у нас миналата седмица, като посочи че Емануел Макрон е бил посрещнат радушно от двамата първи мъже на България – Бойко Борисов и Румен Радев. Тя определи визитата като „успех и признание“ за страната ни и акцентира върху факта, че министър-председателят и президентът са били абсолютно единодушни при разговорите си с френския държавник, като са застъпили напълно идентични тези.
„Корнелия Нинова се опитва да постави клин между институциите, да ги противопостави. Това, за което основно беше създадено напрежение директивата за командироване на работници. Искам да го заявя категорично, още в началото на дебата ние се застъпихме работниците в транспортния бизнес да бъдат изключени от общите правила. Не може шофьорът, който минава редица граници за ден да се съобразява със законодателството на всяка една държава“, посочи тя.
В заключение стана ясно, че тепърва се водят разговори как да бъде защитен интересът на България по отношение на командироване на работниците, като също така предстои текстовете на директивите да минат разглеждане и експертен прочит по комисии и в Народно събрание.