Кметът на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов се срещна със Сдруженията на собствениците на многофамилни жилищни сгради. Те обсъдиха новия етап на саниране, съобщиха от пресцентъра на Общината.

По време на срещата Кабаиванов е припомнил, че от старта на Националната програма за енергийна ефективност през 2015 година, чрез Българската банка за развитие, Община Карлово е санирала 26 многофамилни сгради.

"В предстоящия етап условията са различни - средствата ще бъдат предоставени от Плана за възстановяване и устойчивост, общинските администрации са изключени от процедурите, а ангажиментите са прехвърлени изцяло към Сдруженията на собствениците", е посочил кметът на Карлово.
В специално обособена секция на официалната интернет страница община Карлово www.karlovo.bg ще бъде своевременно публикувана всяка актуална информация по темата.

Според въведените промени, учредените сдружения, които са депозирани в ББР вече няма да получават предимство за саниране. След като Министерството на регионалното развитие и благоустройството разработи методиката и критериите за кандидатстване, сдруженията ще подават документите директно в МРРБ. Техническото обследване, техническите паспорти и обследването по енергийна ефективност на сградите ще се поемат от Сдруженията на собствениците.