Карлово почете жертвите на комунистическия режим

Карлово почете паметта на избитите от Народния съд. На първи февруари се отбелязва Деня за почит към жертвите на комунистическия режим.

На поклонението пред мемориала, посветен на загиналите от политическото насилие след 9-ти септември 1944-та година в Карлово, глави сведоха заместник-кметът на Общината Антон Минев, народният представител Данка Зидарова-Люртова, председателят на Общинския съвет Доньо Тодоров, общински съветници, единственият жив репресиран карловец 89-годишния Иван Бочев и общественици.

„Преди 76 години Народният съд издава над 2600 смъртни присъди, с които избива политическия, военен и интелектуален елит на България. На смърт са осъдени тримата регенти – принц Кирил, Богдан Филов и генерал Никола Михов, осем царски съветници, 22-ма министри от правителствата след 1941 година, 67 народни представители, 47 генерали и висши офицери... Хиляди са избити без съд и присъда. Няма населено място в община Карлово без жертви на комунистическите репресии. Ние трябва да помним! Трябва да помним и онези събития, и хората, избити тогава!”, отбеляза историкът Антон Минев. От името на внука на убития карловски народен представител в 25-ото Народно събрание Стефан Караиванов, Минев посочи, че никога не е лесно да се говори на този ден, тъй като хиляди животи са били прекършени брутално.

"За жените – останали вдовици. За децата – сираци… Но ние няма да спрем да говорим! И то не само на 1-ви февруари. Ще говорим всеки ден! За да не се забравя! За да не се повтаря! Никога! Спете спокойно, наши предци! Ние вечно ще бдим!", каза зам.-кметът на Карлово Антон Минев.

На 3 юли 1945-та година главният народен обвинител Георги Петров докладва, че са произнесени 2618 смъртни, 1226 доживотни тъмнични, 8 – 20-годишни, 946 – 15-годишни, 687 – 10-годишни и 3741 по-кратки присъди. Много от осъдените на затвор умират непосредствено след съда от побой и изтезания.

Денят на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим се отбелязва на 1-ви февруари по предложение на Президентите на Република България Желю Желев (1990-1997) и Петър Стоянов (1997-2002).