За последните три дни хоспитализирани са 11 лица. По данни на ръководствата на болниците общо към днешна дата хоспитализираните са 115, от тях потвърдените са 98. Свободните легла за COVID-19 са 85, а за интензивно лечение 25. Към момента на домашно лечение и под карантина са 374 лица, оздравелите са 129.
Предвид ситуацията с решение на Медицинския щаб, от днес в графика за прием и лечение на коронавирус се включва и УМБАЛ „Каспела“, а при необходимост след седмица и УМБАЛ „Пловдив“.
„ Ситуацията се усложнява, расте броят на положителните случаи на COVID-19 в областта. Към момента ние нямаме проблем с легловата база като цяло. Проблем е липсата на персонал – лекари и медицински специалисти, които да работят в отделенията за коронавирус. Стремим се да намерим решение. Днес разговарях РЗОК и с БЛС. Всичко, което зависи от нас, ще бъде направено, така че да се осигури приема и лечението на пациенти със съмнение или вече доказан корановирус. Към момента в болниците е осигурено всичко необходимо за лечебния процес, има достатъчно защитни средства и предпазни облекла за да се гарантира и безопасността на персонала, което също е изключително важно", подчерта областният управител и председател на Областният кризисен щаб Дани Каназирева.

За периода от 17-ти юли до днес има регистрирани две нови медицински лица. В момента се уточняват.

Най-малкият пациент с потвърдена диагноза е бебе на 3 месеца от Раковски. То е на домашно лечение като се проучва пътя на инфектиране. Регистриран е и друг случай на дете на 2г. от Пловдив. Имаме и 2-ма тийнейджъри – две момичета на 14 и 15г. Най-възрастният пациент е мъж на 84г. от Община Карлово, който е хоспитализиран.
За последните три дни съотношението за заболеваемостта между мъже и жени е почти 50/50, като малко повече са заболелите мъже. Възрастово най-голям е броят в диапазона между 40 - 60г., следва ги възрастовата група 20 – 40г. и над 60г., а най-малко са децата до 18г.
Сред новите случаи имаме 4-ма служители в НИМХ – филиал Пловдив, които са се изследвали по собствено желание. Те също са под домашна карантина. РЗИ е издало предписание към службата, предприети са всички мерки и се извършва проучване.
Останалите случаи са единични, пръснати са в целия регион, като за пръв път имаме нова община – Сопот.

По общини към днешна дата: Пловдив – 383, Карлово – 26, Кричим – 22, Хисаря – 5, Родопи – 61, Стамболийски – 17, Калояново – 4, Перущица – 23, Раковски – 10, Марица - 13, Асеновград – 30, Брезово – 2, Куклен – 6, Садово – 6, Първомай – 2, Съединение – 1, Сопот - 2.