Кметовете на Общините Карлово и Троян – д-р Емил Кабаиванов и Донка Михайлова се срещнаха с министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова. Те обсъдиха изработването на проект за изграждане на снегозащитно съоръжение в прохода Троян – Кърнаре по билото на Стара планина, съобщиха от пресцентъра на Община Карлово. Новото съоръжение ще бъде включено в програмата за проектиране на Агенция „Пътна инфраструктура“ за следващата година. Целта е да бъде осигурена целогодишна проходимост на републиканския път през най-високия планински проход в страната.

При подготовката на проекта ще бъдат разгледани възможните варианти за изграждане на подобно съоръжение – огради срещу снегонавяванията, заради които проходът се затваря за движение през зимния сезон, полутунел или тунел. Ще бъде проучена и възможността за финансиране на изпълнението на проекта с европейски средства през новия програмен период.

Подобен проект ще осигури нова, добра свързаност в този централен за страната район, както и добра връзка за гражданите на двете Общини.