Големият пожар в Централен Балкан е овладян След като гасителните действия на огнеборците в Централен Балкан продължиха повече от 24 часа, добрата новина е, че огнеборците пребориха огнената стихия и екипите, които отидоха на помощ на колегите си в Карлово и Хисаря, вече се прибират към своите служби, съобщиха от пресцентъра на Областната пожарна служба. На място обаче остават до дежурят пожарникари и горски служители, за да наблюдават обстановката.

Пожарът над Розино обхвана около 800 дка борова гора. В операцията участваха 60 пожарникари, 58 военнослужещи от 61 Стрямска бригада, 30 горски служители от Розино, Клисура, Карлово и Хисаря, както и 100 доброволци от селото.


Местните хора споделиха, че най-вероятно пожара над Розино е умишлен. Другата версия е, че огънят е тръгнал от искрите на преминаващите влакове по жп линия и тъй като е много сухо и горещо, пламъците около линията бързо са обхванали и гората.

Преди минути е бил получен сигнал за гъст дим близо до широколистна гора към Баня. Веднага е насочен екип натам, но тъй като пожарът е низов, надеждата е, че обхватът му няма да успее да се разпространи.