Глутницата от 8 кучета вървяла точно по площад "20- ти юли" пред хотела в Карлово, сигнализираха граждани. Жената се разхождала, когато едно от тях се спуснало към нея. Спасило я това, че била близо до входа на хотела и успяла да избяга като влезнала вътре.

Това е пореден сигнал за бездомните кучета в града, който получава редакцията на KarlovoPress.com.

В отговор на наше запитване Община Карлово посочи, че с решение на Общинския съвет през май тази година има приета Програма за овладяване на популацията на безстопанствените кучета на територията на Общината като стратегическа нейна цел е постепенно да бъде ограничен броя на безстопанствените кучета, чрез масова кастрация, до брой, гарантиращ безопасността и здравето на хората, както и комфорта на градската среда.


От Общината увериха, че програмата се изпълнява поетапно, а подходът за овладяване популацията на безстопанствените кучета, включва масовото им залавяне, кастрация, вътрешно и външно обезпаразитяване, ваксинация и връщане по местата, от където са били на заловени.

Освен това от отговора на Общината става ясно още, че за прилагане на Националната програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета на територията на Република България, регионалните приюти се изграждат след обявено блокиране на раждаемостта на територията на цялата страна.

Блокиране на раждаемостта на бездомните кучета към настоящия момент в Община Карлово не е констатирана.