10 милиона ще бъдат инвестирани за създаването на завод за производство на електромобили край Пловдив. На българския пазар за автомобилостроене ще стъпи китайският производител на електрически автомобили Cenntro Automotive Corporation и нейният партньор, базираният в Люксембург SEVIC eMobility. предава SeeNews.
Cenntro и SEVIC eMobility възнамеряват да инвестират 10 млн. евро през следващите три години и да произвеждат в България 60% от частите за малките електрически автомобили. За целта инвеститорите планират да наемат 250-300 служители за фабриката, която ше бъде разположена в икономическата зона на Тракия, предава SeeNews.
Така за първи път електромобили ще имат етикет "Произведено в България" или "Произведено в ЕС". Производството ще бъде насочено основно към специализиран електрически транспорт.
"Ще се предлагат електромобили с различни предназначения - за хладилен транспорт, за събиране на отпадъци, за почистване на улици", разкриха още инвеститорите.
Електромобилите с мощност от 10 kW са с височина от 1,9 метра, дължина 3,7 метра и ширина 1,4 метра, a товарният им капацитет е 500 кг.
Електрическото превозно средство няма да се нуждае от специална станция за зареждане, като ще може да бъде включено директно в електрическата мрежа. Елмашините ще бъдат снабдени с оловно-цинкова или литиево-йонна батерия, осигуряваща пробег от 130 километра.
Цената на автомобила с оловно-цинкова батерия ще бъде 15 000 евро, а с литиево-йонната батерия ще бъде 18 000 евро.

Припомняме, че през юли Петър Уанг, главен изпълнителен директор на Cenntro Automotive Corporation, анонсира, че двамата партньори планират да превърнат фабриката в регионален център не само за сглобяване на електрически превозни средства, но и за производство на части за тях, както и за поддръжка.
"B мoмeнтa гo cглoбявaмe в пapтньopcтвo c мecтнa ĸoмпaния, a cлeд тpи гoдини щe мoжeм дa нaпpaвим пpoдyĸт, ĸoйтo e изцялo нaш и дa cъздaвaмe paзлични ĸoмпoнeнти зaeднo c бългapcĸи фиpми", ĸaзвa Янĸoв. И дoпълвa, чe цeлтa нa ЅЕVІС еМоbіlіtу e дa гeнepиpa дoбaвeнa cтoйнocт чpeз пpoизвoдcтвoтo нa eлeĸтpoмoбилa. Източник: Trafficnews.bg