Пет са потвърдените случаи на морбили у нас, има сериозни съмнения за още 12 заразени деца. Четири от до момента диагностицираните с морбили деца са от Благоевградска област и не са били имунизирани срещу дребната шарка, пише Дарик.
Към момента под медицинско наблюдение са общо 145 души, които са имали контакт със заболелите. Петият установен случай на морбили е 37-годишна жена от София. Оказа се, че пациентката е обиколила две болници преди лекарите да установят, че оплакванията, от които страда, се отнасят до морбили. Сега тези от персонала на лечебните заведения, които не са преболедували и не са били имунизирани, ще трябва да изчакат 21 дни, за да се установи дали са носители на вируса.
На този етап не може да се говори за епидемия, а за взрив, обяви на извънреден брифинг в късния следобед д-р Радосвета Филипова от дирекция „Политика по промоция на здравето и превенция на болестите“ към Министерство на здравеопазването.
Едно от заразените деца е на година и осем месеца, две са на година и девет месеца, а четвъртото дете е тригодишно. Има обаче сериозни съмнения за още 12 деца, които са в благоевградска болница: "За нас и за клиницистите, които са поставили диагнозата, са морбили. Заради тези 12, за които сега ви съобщавам, е разпоредено на управителя на болницата да затвори детското отделение, да не се приемат и да не се изписват нови пациенти. Веднага РЗИ - Благоевград още при първите случи разпореди мерки, които касаят освен издирването на контактните, и издирване от общопрактикуващите лекари на всички неимунизирани лица до 18-годишна възраст, които подлежат на имунизация срещу морбили, тъй като знаете, че първите заболели са именно такива", каза докторът.
Д-р Филипова призна, че имунизационният ни обхват не е оптимален, а е под нивото, което е необходимо: "Призовавам специално тези родители, които са пропуснали имунизацията, а децата им са преминали възрастта, която е по имунизационен календар - 13 месеца и 12 години, да имат предвид, че въпреки че са преминали фиксираната възраст в календара, това е минималната възраст и техните деца продължават да подлежат на имунизация. Именно те сега ще бъдат издирени от общопрактикуващите лекари. Нека да бъдат така добри да не чакат, а ако децата им са здрави, сами да потърсят джипито за имунизация. Инфекцията е тежка, макар и в редки случаи. А пък тези, които са най-рисковите, а именно децата в доимунизационна възраст, няма как да бъдат защитени с ваксина, защото тя се прилага от 13 месеца, а при тях са и най-тежките усложнения и смъртните случаи".
От министерството припомнят, че източникът на зараза е само човекът, а факторът на предаване е въздухът. Заразяването става при близък и директен контакт, което се случва най-вече в затворени помещения. След преболедуване се изгражда траен пожизнен имунитет.