Заведенията в областта с вечерен час до 23 часа и капацитет от 50 % От днес Пловдивска област минава в третия етап от Плана за борба с пандемията. Това означава задължителна ротация на класовете, които учат присъствено от 5 до 12 клас, както и работа на заведения и обекти с вечерен час до 23 часа и капацитет от 50 %.

Заболеваемостта е над 1702 новозаразени на 100 000 души население на 14-дневна база. Активните случаи вече са 9400, а на домашно лечение са 8900. Добрата новина е, че хоспитализираните не се увеличават – 506 са към днешна дата, а места в лечебните заведения има.

Областният управитeл съобщи, че е взето решение за преустановяване на посещенията за непълнолетни в търговските обекти тип „мол“, без пълнолетен придружител. След препоръка на Щаба ръководството на ОД на МВР ще проведе разговор с охранителните фирми на обекти и молове за осъществяване на контрол на противоепидемичните мерки. Според членове на щаба сертификатите се проверяват формално и не се изискват лични карти, които удостоверяват, че документът е на въпросния посетител.

От 31 януари, всички ученици в страната излизат в междусрочна ваканция, която ще продължи до 6 февруари включително. Поради тази причина щабът ще вземе решение как ще продължи учебният процес след нея следващата седмица. По време на ваканцията полицията ще осъществява по-чести проверки в търговските обекти тип „мол“ за спазване на противоепидемичните мерки.

Областният щаб препоръча учестяване на графика на транспортните средства от градския транспорт, както е заложено в плана, с цел по-голяма дистанция между пътниците.

Мерките влизат в сила от понеделник.