Увеличават се болните от Ковид-19 в Карлово и района

Болните от Ковид-19 се увеличават в региона, съобщиха от пресцентъра на Община Карлово. В Ковид-отделението на МБАЛ „Д-р Киро Попов“ са разкрити 47 легла. Към днешна дата са хоспитализирани 24 души. Справката показва, че за последните 20 дни лежащоболните са се увеличили. За сравнение в началото на август те са били 12.

Кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов посочи, че сме на прага на четвъртата вълна на Ковид-19.

"Вирусната инфекция поваля все повече хора и необходимостта от поставяне на ваксина се засилва. Освен това настоящите, както и предстоящите нови мерки дават редица предимства за ваксинираните", каза кметът на Община Карлово и председател на Общинския кризисен щаб д-р Емил Кабаиванов. Той подчерта, че все още има избор на ваксини в Медицинския център и при общопрактикуващите лекари.

От началото на имунизационния процес, от 11 февруари до 31 август, в Медицински център 1 са направени общо 4 143 ваксини, а 3 512 души са напълно имунизирани, съобщи управителят д-р Атанас Юнаков. Освен в Медицинския център, медици извършват имунизации по предварителни заявки и изготвени списъци с желаещи и във фирми от района.

Общопрактикуващите лекари в Карлово са поставили 4206 дози ваксини от четирите вида до момента. Повишава се интересът към имунизации при личните лекари, посочи д-р Стоянка Делевска от Общинския кризисен щаб. Според нея това се дължи на увеличаване броя новозаразени и хоспитализирани, както и на настъпващата четвърта вълна на Ковид-19.