Управителят на карловската болница предлага три стратегии за справяне с ковид ситуацията От 29- ти март, всеки, който желае може да бъде имунизиран с ваксината на АстраЗенека в Медицинския център над болницата. Преди това обаче трябва да се запишете на тел. 0335/9-32-04 от 08:00 до 10:00 часа. Това стана ясно на заседание на Временната комисия за Ковид обстановката, оглавявана от председателя на Общински съвет Карлово Доньо Тодоров.
Управителят на центъра д-р Атанас Юнаков информира, че е направена организация от три екипа, които извършват едновременно ваксиниране. До края на тази седмица ще приключат имунизациите и реимунзациите по предварително изготвения график. Д-р Юнаков съобщи, че само за 3 дни са направени 170 имунизации, от които 54 реимунизации.
Наблюдава се повишаване на заболеваемостта при по-младите хора. Към този момент в Ковид отделението на карловската болница има 7 свободни легла от общо 47, а най-младият пациент е на 30 години, заяви управителят на болницата д-р Христо Пелев. Той предложи на ръководството на Общината и общинските съветници три стратегии, които според него ще помогнат за справяне с Ковид ситуацията в болницата.

"Да се приемат само пациенти с изразена дихателна недостатъчност. На второ място пациенти, при които има спад на температурата, не са кислородозависими и цитокиновата буря отшумява да бъдат дехоспитализирани и да преминат на домашно лечение и да се спре плановия прием, с изключение на спешните случаи, във вътрешно и неврологично отделение и те да бъдат буферна зона за пациенти с Ковид. Персоналът да се реорганизира и включи в графиците за смяна на екипите в Ковид отделението през 10 дни. В момента в МБАЛ „Д-р Киро Попов“ работят 4 доброволци. Заявления за започване на работа са подали 2 лекари, желаещи да специализират вътрешни болести в акредитираната за това карловска болница", коментира д-р Пелев.

Д-р Делевска информира, че 90% от направените тестове на пациенти, преминали през кабинетите на общопрактикуващите лекари са положителни, не всички са тежко болни. В момента общопрактикуващите лекари не разполагат с ваксини.

Кметът д-р Емил Кабаиванов предстои да проведе разговар с директора на РЗИ Пловдив за осигуряване на ваксини за личните лекари. Общината ще осигури транспорт, за да бъдат доставени. Кабаиванов поздрави д-р Пелев и д-р Юнаков за направената добра и ефективна организация в двете здравни заведения.