Тежка остава ситуацията в Карлово и Сопот заради повишения ръст на заболели от К-19

Вече има пациенти, които са пренасочени в интензивни сектори в здравни заведения в Пловдив, каза за KarlovoPress.com управителят на МБАЛ "Д-р Киро Попов" д-р Христо Пелев. Той коментира, че ситуацията в региона остава тежка.

"Леглата в Ковид отделението бяха увеличени от 35 на 47, но те вече са заети. Най-много хоспитализирани пациенти има от Карлово, Сопот и Калофер. Към момента има двама болни лекари от Детско отделение, които не са ваксинирани. Имунизирани са 20 % от медицинския персонал в болницата. Заявени са още ваксини на Пфайзер за персонала, който е заявил желание за ваксинация", посочи д-р Пелев. Той добави, че в следващите 3-4 седмици се очаква ръста на заболелите и заразените в региона да нарасне още.

Преди три седмици е имало огнище на заразата в лагерен завод в района.

"Сред хоспитализираните има много пациенти с хрема, не само с кашлица, което доказва, че новият щам на вируса е много заразен", каза управителят на болницата.

От днес до 26-ти март включително в Община Сопот са затворени всички детски градини и ясли. В Карлово предстои да бъде обсъдено дали ще има още затягане на мерките утре на заседание на Временната комисия за Ковид обстановката в Общината. До 28-март са отменени всички публични изяви на открито, маските също са задължителни на открито.