Премиерът Бойко Борисов слезе изненадващо на брифинга на здравните власти и обясни, че два часа са водили ожесточен спор за разхлабването на мерките.

"Оптимизмът, който има у всички нас, много рязко докторите го опровергават. Новият щам, за който много внимателно говорим, се развива със страшна сила във Великобритания. И затова въпреки месеците локдаун, който има там, продължава да се качва броят на заразените. Ние сме си дали като дата 31-ви ануари, компромисът, който можем да направим е единствено образованието, по определен ред и учениците от 5-ти до 12-ти клас ще започнат да се въртят на присъствено обучение", посочи той.

Засегнатите ресторанти и нощни заведения – от близо 30 хил. – едва 6300 са подали заявление за подпомагане, пресметна той и допълни:

"Рискът е огромен при този нов щам, още повече, че се стои в едно помощение. До 31-ви ще наблюдаваме ситуацията, проблем е, едновременното разхлабване на учениците, фитнесите, това може да дове до леко повишаване. Коледните и новогодишните празници не увеличиха заразяемостта. Учениците също, дай боже това да продължи и с другите ученици, когато ги пуснем да учат. Сега сме като оазис, но има огромен риск от новия щам", отново настоя премиерът.

"У нас считам, че максимално щадим психическото и физическото здраве на хората. Това, че не можеш да отидеш на ресторант, всичко останало като придвижване, социална дейност е в пълния си обем. Спорът е голям, защото удължаването на марките и след 31-ви означава близо 100 млн. лева допълнително, което пък означава нови нотификации до Брюксел и пари, които се дават за неработещ бизнес. Да спасавяме работни места и семейства, но това не носи добавена стойност. Заводите работят, предприятията работят, и това е голямо предимство на България пред останалите и затова задържаме най-ниския дефицит и сме с най-ниския външен дълг в Европа", обясни решението си министър-председателят ни.

"За учениците имаме компромис, знаем какво означава децата да не ходят на училище. До 31-ви наблюдаваме, имаме още 10 дни и гледаме как върви броят на заразените и починалите. След 31-ви ще взимаме решения, а дотогава кое друго можем да отворим и за колко, с ясното съзнание, че ако кривата тръгне нагоре, пак трябва да затваряме? Представете си да кажем: 18 часа и вечерен час, представете си какво ще се случи у нас?", попита Борисов.

"Довечера ще говорим на европейския съвет по темите, ще видим какво ще направим. Напрежението расте, хората от доста време са затворени по домовете. Представете си, че днес обявим това, което е в Гърция, Испания, Белгия, Холандия, Франция. Ние сега сме като оазис с мерките. Рискът да отпуснем много мерките може да доведе до това да не можем да контролираме разпространението и броя на починалите", настоя за пореден път премиерът.

Източник: Trafficnews.bg