Пловдивска област е извън червената зона, намаляват се леглата в ковид отделенията За да се гарантира лечението в областта, ковид-отделенията в 4-те болници – Карлово, Раковски, Първомай и Асеновград, се запазват. В тях леглата се намаляват от 171 на 137. Това бе съобщено от председателя на Областния кризисен щаб Дани Каназирева. На Медицинския щаб бе решено да се намалят леглата за лечение на Ковид-19 в Пловдив и областта и терапевтичните легла за ковид пациенти се намаляват от 1056 на 687. За интензивно лечение се редуцират от 103 на 85.

Основание за това е, че област Пловдив излезе от червената зона, заболеваемостта към днешна дата е 106,5 на 100 000, като за периода от 14 януари се запазва под 120 на 100 000 души. През последния месец се наблюдава значително намаляване на хоспитализациите и повикванията към Спешна помощ.„Организацията в лечебните заведения е добра. На този етап остават ковид легла в 20-те болници, както и предвидените за пациенти, хоспитализирани само от Спешна помощ- от 99 на брой, те ще останат 51. Не искам да поемаме никакви рискове, нито да се успокояваме прекалено“, подчерта Каназирева и допълни, че по тази причина решението е леглата да се намалят до степен, в която ако има ново покачване на случаите, за часове да се възстановят.„Отделно от това решихме да не се редуцират прекалено интензивните легла, защото и да намаляват общо случаите, процентът на болните с усложнения не се променя“, подчерта областният управител. В момента на интензивно лечение са 36 болни, от които 21 са интубирани.


„Целият Медицински щаб се надяваме ситуацията да остане такава, каквато е в момента и заболеваемостта да продължи да спада. Така постепенно ще се възобнови лечебната дейност в отделенията, трансформирани в ковид. Здравната система получи глътка въздух и в момента го няма огромния натиск, какъвто бе през ноември и началото на декември. Най-важно е обаче, всеки един човек да има отговорност първо към собственото си здраве и на второ място, спазвайки мерките, да пази като себе си, така и другите", призова Каназирева.