Болниците в Пловдив и областта, в които има разкрити отделения за лечение на пациенти с Ковид-19, от утре започват да работят с новата електронна програма, показваща в реално време наличието на свободни легла в тях. Това съобщи областният управител и председател на Областният щаб Дани Каназиерва. Тя уточни, че целта е да бъде подобрена координацията между здравните заведения и екипите на Спешна помощ и да се улесни хоспитализацията на болните. Днес в областна администрация бе направена демонстрация на програмата и обучение на представителите на болници, които ще работят с нея и ще въвеждат данните.

„Онлайн системата дава възможност във всеки един момент на денонощието да се види къде има свободни легла и колко са те – съответно за доказан коронавирус, за все още неустановен и такива за интензивно лечение. Надявам се системата да е полезна, но това зависи от своевременното и точно въвеждане на данните от страна на болниците, обясни Каназирева.

Тя каза, че през първите дни информацията ще се дублира и на хартиен носител, а след това ще премине само на електронен вариант.

Програмата е напълно безплатно и достъп до нея ще имат както болниците и Спешна помощ, така и Областния щаб, РЗИ и Министерството на здравеопазването.

Областният управител припомни, че в Пловдив има разкрити 605 легла за лечение на коронавирус. Тя припомни, че разкритата комисия от двама инфекционисти, анестезиолог, пулмолог и представител от РЗИ, ще съдейства на лечебните заведения с консултации за вече хоспитализираните болни.

„Комисията ще преглежда документите на вече хоспитализирани пациенти и ще преценява тяхното състояние. Тя ще подпомага и консултира болниците, защото в повечето от тях нямат инфекционисти. Това се отнася и за дехоспитализацията, като тук изобщо не става въпрос за пациенти на интензивно лечение, а само за леките и среднотежките случаи, обясни областният управител.

По информация на болниците към днешна дата свободните легла за лечение на коронавирус са 109, за непотвърдена диагноза 16 стаи, а за интензивно лечение-17.
Оздравели за последното денонощие са 136 лица, като от тях 9 лекари, 8 медицински сестри и 1 рехабилитатор. Под карантина са 3025 лица, а на домашно лечение – 2160.
Сред новорегистрараните 337 случаи на COVID-19 в областта през изминалото денонощие има 15 медицински лица : 5 лекари, 6 медицински сестри и 2 санитари и 2 акушерки. Извършва се епидемиологично проучване. Активните случаи на медици са 77.
Справка по общини: Пловдив – 3490, Карлово – 166, Кричим – 45, Хисаря – 59, Родопи – 227, Стамболийски – 75, Калояново – 51, Перущица – 49, Раковски – 146, Марица - 195, Асеновград – 443, Брезово – 29, Куклен – 66, Садово – 70, Първомай – 34, Съединение – 55, Сопот – 44, Лъки – 39.