Председателят на Областния кризисен щаб Дани Каназирева подчерта, че МБАЛ "Д-р Киро Попов" в Карлово е една от най-натоварените болници в областта, но към момента се справя със ситуацията, а за пациенти в тежко състояние има осигурен зелен коридор в УМБАЛ "Св.Георги" в Пловдив.

От началото на ноември до момента в карловската болница са хоспитализирани 132-ма пациенти, които са били преведени от Спешна помощ, посочи Каназирева. Само за последното денонощие пациентите са шест. Съгласно доклад на управителя на здравното заведение д-р Христо Пелев, в Ковид отделението към момента работят по график 22- ма лекари, 27 медицински сестри, 27 санитари и четирима стажант лекари.

Преди дни местната власт, държавното предприятие ВМЗ и представители на бизнеса дариха на болницата в Карлово 7 мобилни кислородни концентратори.

Дани Каназирева - областен управител на област Пловдив и председател на Областния кризисен щаб: "Имаме лек спад, но това не бива да ни успокоява, за днес малко над 390 са положителните проби за нашия регион, така че ще продължим с организацията и непрекъснатата комуникация с болниците. Изключително ценни са ни болниците в региона. Те са само четири и мога да кажа, че се справят много добре съобразно това, с което разполагат като база и персонал. Това са болниците в Карлово, Асеновград и двете по-малки болници в Раковски и Първомай", каза Каназирева.

Кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов посочи, че има уверението на управителя на болницата, че до 10-ти януари е изготвен график за медиците, които да работят в Ковид отделението. Според Кабаиванов ограничителните мерки трябва да продължат до 5-10 ти януари.

"Те дават резултат, но моето мнение е, че всички мерки предприети до момента трябва да продължат до 10-ти януари. Това разбира се е решение на здравния министър, но моето мнение е, че здравната система все още е много натоварена. Предстои ни среща с общопрактикуващите лекари и медиците от общинския медицински център. Ще разговаряме с тях за обособяването на ковид зона в сградата на Медицинския център и възможността да се включат в борбата с коронавируса", каза Кабаиванов.