Медицинският съвет реши д-р Христо Пелев да остане управител на болницата

Всички лекари в медицинския съвет на карловската болница са подкрепили оставането

на д-р Христо Пелев за управител на лечебното заведение, тъй като в този труден момент било недопустимо да се пилее човешки ресурс. Това обяви председателят на Общинския съвет в Карлово Доньо Тодоров на извънреден брифинг, след като по негова инициатива бе проведена работна среща с всички лекари, представители на Лекарския съюз и на местната комисия по здравеопазване.Тодоров каза още, че предстои да бъде създадена и временна комисия към местния парламент, която да бъде в ежедневна комуникация и координация с управителя на болницата, Медицински център I и общопрактикуващите лекари, за да се следи Ковид ситуацията в района.

Д-р Пелев посочи, че ще се опитат да се справят с недостига на персонал в болницата като събере на едно място пациентите с коронавирус, т.е третият етаж на болницата да стане Ковид отделение, а Инфекциозното отделение да бъде пренесено там.

"На едно място ще работят четирима лекари. Д-р Милушева и Хатип. Има още двама, стават четирима. Днес бивша главната сестра заяви, че ще започне да помага, досегашната главна сестра се отказва. На нейно място ще бъде назначена медицинска сестра, с бакалавърска степен, която заяви, че ще помага в Ковид отделението. Готовност са изразили още двама рехабилитатори. Капацитетът на отделението е 41 легла", каза д-р Пелев.

Същевременно продължава да расте недоволството на местните хора. Съпругата на 58 годишен мъж със съмнение за К-19 се оплака малко преди да започне брифинга, че са чакали 5 часа, той да бъде прегледан.

Кметът на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов е в болничен до другия понеделник. Тогава предстои да бъде проведена работна среща, а управителят да представи доклад за състоянието на болницата.

Междувременно стана ясно, че в сградата на Медицински център I в Карлово вече има лицензирана лаборатория за PCR- тестове, тестове за антигени и бързи тестове за антитела. Общинският съветник Стефка Савова каза, че досега резултатите от тестовете са се чакали по 3-4 четири дни, а от тук нататък те ще се получават на същия ден, в който е дадена пробата или най-късно до 15.00 часа на следващия ден.