Към момента организацията на болниците за лечение на пациенти с К-19 на територията на областта включва 11 болници в Пловдив, от които 6 частни, 3 държавни и 2 общински, като в последните дни се включи и ВМА-Пловдив с 12 легла. В областта са включени 4-те общински болници – Карлово, Раковски, Асеновград и Първомай, съобщи областният управител Дани Каназирева.

Леглата в болниците в Пловдив са 357, а в областта са 118. Разкритите легла за интензивно лечение са 52.
Допълнително, с решение от вчера, се разкриват още 66 легла (13 в УМБАЛ“ Каспела“, 21 в УМБАЛ “Пълмед“ и 32 в УМБАЛ „Св. Георги“), с което общия брой на територията на Пловдив и областта стават 605.

Освен това, във всички отделения 30 % от леглата са отделени за пациенти с неустановен К-19, а останалите легла са за болните с поставена диагноза. Това дава възможност да не се връщат пациенти без направен тест, посочи Каназирева.

„Към момента, най-отговорно мога да заявя, че на територията на област Пловдив всички заповеди на здравния министър са изпълнени на 100%. Имаме още един вариант за допълнителни легла в болница „Свети Георги“. Вече съм разговаряла с проф. Мариана Мурджева –ректор на МУ и с проф. Карен Джамбазов и до неделя Медицинският университет ще освободят административния блок на клиниката по инфекциозни болести, където е катедрата по епидемиология. Там започват веднага ремонтни дейности и от 1 януари ще бъдат разкрити още 30 легла там,“ допълни Каназирева.

Тя подчерта, че така създадената организацията е всъщност първи и втори етап от областния план за овладяване на пандемията, който е започнат още през юни месец и бе готов до 1 септември.

„ Вече обсъждаме и третия етап, за да сме подготвени, както и до сега, но първо ще го обсъдим много сериозно в Медицинския щаб, след това ще се съгласува със здравния министър. Смятам, че имаме сравнително добра организация, доколкото такава може да съществува в усложняващата се ситуация, осигурили сме легла и персонал, но от тук нататък всичко зависи от организация в самите болници,“ каза Каназирева.

Според нея част от проблемите са, че от една страна има все още болници, които хоспитализират леки случаи и по този начин се заемат легла, от хора, които реално могат да бъдат на домашно лечение. От друга страна, много хора в уплахата и паниката си, държат да бъдат хоспитализирани.

„Моят апел е да не се подаваме на паниката. Всеки човек първо да потърси личния си лекар и според състоянието и лекарската преценка да бъде решено дали да се търси болнично заведение или да се остане в къщи. Според всички специалисти всеки престой е високо рисков в Ковид отделенията, защото там вирусният товар е много по-голям, призова областният управител.

Тя припомни, че вече е сформирана специална комисия от двама инфекционисти, анестезиолог, пулмолог и представител от РЗИ, която да съдейства на лечебните заведения с консултации, но и да следи хоспитализацията и дехоспитализацията на пациентите на територията на нашата област. Председател на комисията е проф. Мариана Стойчева, ръководител Катедрата по инфекциозни болести и паразитология на МУ.

За да бъде подобрена координацията между здравните заведения и екипите на Спешна помощ е разработена и специална програма, която ще даде възможност в реално време да се следят свободните легла в Ковид отделенията. Достъп до данните ще имат болниците, Спешна помощ, РЗИ и ОКЩ.

„ Ще изискам всяко освободено или заето легло незабавно да се отбелязва. В сряда в 10:00 часа ще се проведе среща, на която представителите на всички болници ще бъдат запознати с програмата и ще получат достъп. Ще настоявам за сериозно и отговорно отношение към данните в нея от всяко едно болнично заведение, коментира Каназирева

Тя уточни, че екипите в Спешна помощ на територията на областта са 21. На територията на община Пловдив действат 7 екипа на смяна, в областта има още 14. Отделно от това има и 3 транспортни екипа. Водени са разговори и с частните структури в Пловдив при нужда да се включат.

„За сега напрежение нямаме. За последната седмица, от понеделник до неделя са подадени 247 сигнала в Спешна помощ, от които при 106 пациентите са оставени на домашно лечение, а 141 са хоспитализирани, допълни областният управител.

Областният управител апелира за по-голямо съдействие кметовете по места в борбата с К-19.