Президентът Румен Радев заяви, че оставките не са решение, а бягство от
отговорност. Коментарът на държавния глава идва ден след протестите в
страната срещу цените на горивата и вдигането на данъка за старите коли
и застраховката "Гражданска отговорност". Президентът Радев посети 61-ва Стрямска бригада в Карлово, където разгледа въоръжението и техниката.Там разговаря с личния състав.
Президентът коментира, че протестите са демократично право, което връща надеждите на българите като граждани. Според него затова и вчерашните протести са закономерни и, ако неразбирането на властта към болките и тревогите на хората продължи, закономерно е и недоволството да продължи. Държавният глава добави, че не може да каже дали протестите са политически режисирани, но според него никой не може да изкара насила хората на улицата:
Румен Радев - президента на Република България:
"Оставката в момент на растящи цени, инфлация, увеличаваща се
престъпност, не е решение, а абдикация от отговорност. Властта трябва да
знае, че отказът от управление и бягството от проблемите поставя морална
преграда пред амбицията да искаш властта отново. Затова очаквам
правителството и НС да посочат изход от тази ситуация."
По повод казаното от заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов пред БНТ, че президентът не е обединител на нацията, Румен Радев заяви, че не може да бъде обединител на неправдата.
Румен Радев:
„Не мога да ставам обединител на политически партии. Аз съм обединител
на българския народ и съм длъжен да изразявам неговите болки,
притеснения и надежди. Ако някой не ги е разбрал, това е негов проблем.
Мисля, че и в обръщението си изрекох истини, които българите знаят, но
политиците отказват да приемат. Явно истината ги плаши."
Държавният глава посочи още, че очаква отговор от Министерството на
отбраната по отношение на процедурата за придобиване на нови изтребители за българските военно-въздушни сили, както и представяне на протокола от работата на оценителната комисия. Радев очаква да няма нарушения на принципите на прозрачност, обективност и равнопоставеност, защото в хода на самата процедура такива индикации вече имало.
Пред журналисти президента коментира още какво може да се направи за да може професията военнослужещ да стане привлекателна за младите хора? Радев каза, че това е въпрос, който е поставял неколкократно на вниманието на Консултативния съвет по национална сигурност, тъй като това е и най-тежкия проблем пред въоръжените сили и, ако сега не се вземат мерки, този проблем ще има изключително негативен ефект върху нашата система за Национална сигурност.Мерките са комплексни, не само социални те са изключително важни, но също така условия и възможности за водене на пълноценна бойна подготовка, нова техника, нови способности, мотивация на хората.