Най-елитното формирование на Сухопътни войски - 61-ва Стрямска механизирана бригада в Карлово обяви над 60 свободни места за военнослужещи. До края на месеца е в ход процедурата за подаване на документи. Обявените места са основно за автоматчик, шофьор и механик водач. Кандидатите могат да бъдат мъже и жени на възраст до 28 години, които са в добро физическо и психическо здраве. Има изключени само за хората до 41 години, които са били в редиците на българската армия:
бриг.генерал Пламен Йорданов - командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада Карлово: "Които не са по дисциплинарен ред напуснали редовете могат да се върнат. Обявените длъжности няма разлика за жени и за мъже, единствено разликата е в изпитите по физическа подготовка".
Командирът на бригадата посочи, че тази година няма планирани извънгранични мисии за военнослужещите от състава на поделението, но предстоят около 100 мероприятия по бойна подготовка и 15 участия в международни учения. За по-добрата подготовка на военнослужещите от миналата година е подобрена материално техническата база. Новото предизвикателство пред рейнджърите ще бъде да се обучат за бой в градска среда:
Пламен Йорданов: "Това са изискванията и критериите наложени от нашето военно ръководство и също така е един от критериите за покриване на стандартите на НАТО".
Военнослужещите в бригадата изразиха надежда, че въпреки финансовите трудности пред държавата, професията има бъдеще в България:
редник Милена Манчева: "Избрах професията, защото за мен беше наистина предизвикателство, в моето семейство няма военнослужещи, никой не ми е давал опита или съвета. Харесва ми това, което правя и в момента мотивацията ми да се обуча в професионален сержантски колеж".
старшина Стойчо Коларов: "От 1-ви януари заплатата ни е увеличена с около 10 процента, което е добре виждаме, че се прави нещо за българската армия, разбира ме какви са възможностите на държавата, но не спираме да се надяваме, че един ден всички ние като военнослужещи ще получим трудовото си възнаграждение такова каквото трябва да бъде спрямо задачите, които изпълняваме и целта заради, което носим тази униформа"
Изпитите с кандидатите, желаещи да постъпят редиците на бригадата са планирани за месец май.