Административният съд в Пловдив разглежда за втори път казуса с жена редник, която отишла на работа в поделението си в Карлово пияна. Още с първото си решение магистратите потвърдили заповедта за уволнението на кадровата военослужеща, но тя обжалвала пред Върховния административен съд (ВАС).
Оттам отменили решението на колегите си в Пловдив и върнали делото с указания да бъдат събрани доказателства, установяващи, че състоянието, в което се явила на 27 май 2016 г. на работа дамата под пагон, не ѝ позволявало да изпълнява служебните си задължения, уточнява в. Монитор.
В 7,50 часа редничката, която била на длъжност „автоматчик”, влязла в поделението си и не видяла командира на бригадата. Затова и не му козирувала, както изисквал уставът на Въоръжените сили, заявила тя в съда.
Видимо нетрезвото й състояние по време на редовните занятия във формированието довело да проверката за алкохол. В 9 часа я проверили с Алкомер -931, който отчел 1,79 промила. В 11,55 часа дала кръв за изследване, но резултатът отново бил висок – 1,30 промила алкохол в кръвта.
„При положение че чл.343 б ал.1 от НК криминализира управлението на моторно превозно средство с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, то е алогично да се приеме, че с концентрация на кръвта 1,79 промила можеш пряко да боравиш с оръжие, което представлява високорискова дейност”, счита съдът в Пловдив.
Заповедта за уволнението на редничката отново е потвърдена, като решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред ВАС.