Родният град на Христо Ботев посрещна стотици българи, които го посетиха, за да сведат глава пред подвига на поета-революционер. Мемориалният комплекс на Христо Ботев в града се нуждае от нов ремонт. Той е изграден преди 33 години за сумата от 9 милиона лева. През 2016 година е направен ремонт за 300 хиляди лева. Според местните жители – той е бил некачествен:

Неделчо Неделчев : "Ние не приемаме офицерите и гражданските структури, че един паметник, който трябва да възпитава поколения след нас в момента е компрометиран. Не може да се върви по тези големи гранитни блокове и да се клатят, да са неустойчиви и деца се качват какво чакаме да стане голямата беля. Трябва да се почне на ново ремонта и, който е вземал парите и не си е свършил работата да си носи отговорност”.
Румен Стоянов посочи, че многократно е сезирал община Карлово и фирмата изпълнител за некачествения ремонт, но няма решение на проблема:

Румен Стоянов: "Стъпалата са наново отлепени, снощи за пръв път проработи водното огледало, но без осветление, самият резервоар водата изтича от там, а тази вода, която ние трябва да допълваме да циркулира трябва, да оставим целия квартал без вода. И не е само това осветлението снощи даже в официалната церемония пак изгасна...”

Кметът на общината каза, че обектът има 10 години гаранция и всички нередности трябва да ги отстрани фирмата изпълнител:
Емил Кабаиванов - кмет на община Карлово: "Този, който е изпълнявал, той трябва да го коригира за негова сметка, иначе общината ще го съди”.

По искане на местните хора, агенцията за държавна финансова инспекция извърши проверка, за да установи как са били изразходени държавните средства, които бяха отпуснати целево за ремонта.